Cozonac cu glazura de nuci si fructe confiate


 
   Candva am primit un cozonac Colomba Pasquale care mi-a placut foarte mult.  Mi-a ramas
intiparit in "memoria" papilelor gustative si anul acesta am vrut sa-l fac. Dupa ce am studiat zeci de retete am ajuns la concluzia ca nu ma multumeste niciuna si am considerat ca trebuie sa concep o reteta care sa-mi fie pe plac. Inarmadu-ma cu multa rabdare am purces la crearea acestei minunatii de cozonac. E atat de fraged ca se topeste in gura.
   Si fiindca Simonica, gazda proiectului Dulce Romanie de luna aceasta este fan aluaturi trimit numaidecat un cozonacel si la ea.

   Ingrediente:
  Aluat
  • 815 ml lapte
  • 990 g faina
  • 100 ml ulei de palmier + inca o lg
  • 200 g zahar tos
  • 50 g drojdie proaspata
  • 40 g unt moale 
  • 4 galbenusuri
  • coaja de la 1 portocala 
  • 100 g papaya confiat
  • 80 g stafide aurii
    Glazura
  • 4 albusuri (100 g)
  • 72 g zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 80 g nuca macinata
  • ..........
  • miez de nuca

Cum procedam:

   Maia
   Dizolvam drojdia in 200 ml lapte caldut, punem 40 g de faina, amestecam, acoperim cu un prosop si lasam la dospit intr-un loc cald, lipsit de curenti 40 min.

   Etapa I
 In maia incorporam cu ajutorul mixerului 175 ml lapte caldut, 120 g faina si o lg ulei de palmier. Acoperim si lasam la dospit 40 min.

Atentie!!! Puneti intr-un vas incapator pentru ca va creste foarte mult. Dupa cum se observa din foto la mine a dat pe-afara. :">

    Etapa II
 In aluatul obtinut la prima etapa, incorporam pe rand, cu ajutorul mixerului, ingredientele in urmatoarea ordine: 
  • 150 g zahar
  • 200 g faina
  • 25 ml ulei de palmier
  • 100 ml lapte caldut
  • 300 g faina
  • 80 ml lapte caldut
  • 25 ml ulei de palmier
  • 40 g unt moale
  • 4 galbenusuri
   Mixam dupa fiecare ingredient adaugat. Cand le-am terminat de incorporat mai mixam 10 minute, apoi acoperim cu prosop/folie alimentara si lasam la dospit inca 30 minute.


   Etapa III
1. Punem papaya si stafidele la inmuiat in 60 ml lapte fierbinte pentru 15 minute.
2. Incorporam cu mixerul in aluatul obtinut in etapa anterioara laptele in care am inmuiat fructele si urmatoarele ingrediente:
  •  330 g faina, 
  •  50 ml ulei de palmier
  •  200 ml lapte caldut
  •  50 g zahar
3. Mixam aluatul pentru 10 minute, oprind din cand in cand mixerul pentru a nu se arde. La final inglobam papaia, stafidele si coaja de portocale, mixam 2 minute, acoperim vasul cu un prosop si lasam la dospit 60 min.
4. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
5. Impartim compozitia si o turnam in tava(i) (eu am avut doua rotunde cu diametrul de 17 cm si una dreptunghiulara 20x9 cm) tapetate cu hartie de copt si lasam la dospit 30-40 minute.
6. Dupa ce a dospit putem prepara glazura astfel: mixam albusurile spuma cu praful de sare, adaugam apoi zaharul si mixam pana la dizolvarea acestuia. Incorporam in albusurile batute si miezul de nuca macinat.
7. Punem deasupra aluatului glazura si miezul de nuca intreg si introducem in cuptor pentru 50-60 min.

  Nota!
 Data viitoare voi incerca sa pun cu 50-100 g de faina mai mult, pentru ca s-au lasat putintel la mijloc.
 In loc de papaya puteti folosi orice alte fructe uscate. 

   Poza cu sectiune nu am pentru ca cei rotunzi i-am facut cadou, iar cel dreptunghiular nici nu stiu cand s-a "evaporat". :))







Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.