Prăjiturile de post simple, cu puține ingrediente și care se fac foarte ușor sunt preferatele mele. Așa
este și prăjitura cu foi, prăjitură pe care mama mea o făcea frecvent când eram copil.
Pe ici pe colo am mai modificat câte ceva, însă rețeta de bază e aceeași.
Foi:
- 600 g făină tip 000
- 1/4 lgț bicarbonat sodiu
- 1 lgț praf de copt
- 110 g zahăr
- 250 ml apă minerală carbogazoasă
- 85 g ulei de palmier
- coaja de la o jumatate de lămâie
- 1 lg zeamă de lămâie
- 1 praf sare
Umplutură:
- gem de prune (6-8 linguri)
- 2 lg griș
Cum procedezi:
Aluat:
1. Preîncălzești cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Cerni făina într-un bol, adaugi bicarbonatul, praful de copt, praful de sare.
3. Într-un alt vas amesteci apa minerală cu zahărul și cu uleiul de palmier apoi le adaugi în bolul cu ingrediente uscate, adaugi zeama și coaja de lămâie, amesteci cu o lingură apoi frămânți bine până când obții un aluat omogen. Atenție dacă aluatul e lipicios mai adaugi una-două linguri de făină și dacă pare prea uscat mai adauci una-două linguri de apă.
4. Împarți aluatul în două. Intinzi cu sucitorul prima bucată de aluat pe o hârtie de copt pentru a-l putea transfera ușor în tava tapetată cu hârtie de copt (39x25 cm dimensiune). Presari deasupra foii grișul, adaugi gemul de prune, intinzi cea de-a doua bucată de aluat și o pui deasupra. O înțepi din loc cu furculița (eu am făcut din aluatul rămas de la margini câteva inimioare și le-am pus deasupra) și introduci tava la cuptor pentru 30 de minute sau până când observi că s-a rumenit ușor, treapta coacere uniformă.
5. După coacere scoți tava din cuptor și lași prăjitura să se răcească complet, abia apoi o porționezi.
S-aveți poftă!
Notă: puteți pune orice sortiment de gem vă este pe plac, sau chiar mere răzuite și scăzute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.