Muffins vegane, fără gluten


        Seara bună, dragii mei!  Iată că Sărbătorile se apropie galopant aș zice, și trebuie să ne pregătim 
pentru această perioadă. De câțiva ani am ales să fiu mai atentă la ceea ce pun pe masă cu această ocazie, și mai ales la ce și cât mănânc. Cel puțin la mine cumpătarea este principiul după care mă ghidez.

   Prientenii de la Alimente Speciale au gândit o campanie pentru această perioadă, Mănânc Responsabil de  Sărbători,  menită să ajute persoanele cu nevoi speciale de alimentație (alergii, intoleranțe - gluten, lactate-, diabet), și totodată să atragă atenția asupra modului de alimentație al românilor -  trebuie să recunoaștem că noi, ca și nație suntem tentați să facem excese alimentare. 
  Am preparat pentru aceasă campanie muffins vegane, care se pretează atât celor cu intoleranță la gluten cât și celor cu intoleranță la lactoză și albumină, și care se potrivesc perfect pe masa de Sărbătoare. Pentru mine portocalele și scorțișoara sunt elementele centrale ale fiecărui Crăciun, iar utilizarea lor este la îndemâna oricui. 
 Trebuie să vă spun însă că sunt minunate, chiar dacă sunt de post sunt absolut delicioase, iar crema... nu pot decât sa vă las pe voi să ghiciți cum e. ;)


  

 

Muffins, 10 bucăți:

  • 300 g făină mix universal Schar, fără gluten
  • 100 g zahăr brun
  • 30 g cacao (12 %)
  • 1/2 lgț scorțișoară pudră
  • 1/2 lgț bicarbonat de sodiu
  • 1 lgț praf de copt fără gluten
  • 40 g ulei de cocos
  • 200 ml suc poraspăt de portocale
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă
  • coaja de la o portocală
  • 2 lgț oțet
  • un praf sare

 

  Mod de preparare:

1. Încălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Într-un vas pune făina fără gluten, bicarbonatul, cacaoa, scorțișoara, bicarbonatul de sodiu și le amesteci.
3. Într-un bol pui zahărul brun, adaugi sucul de portocale și amesteci până se dizolvă, adaugi apa și
oțetul, și amesteci. Torni compoziția peste ingredientele uscate, adaugi uleiul de cocos topit pe bain-marie, adaugi și coaja de portocală și amesteci bine cu telul.
4. Torni compoziția în formele pentru brioșe,  (eu am niște forme din silicon de 7cm diametru, 3cm înălțime, în care am pus hârtiuțe pentru brioșe). Torni până aproape de marginea formelor, ca în imagine, fiindcă nu cresc extraordinar de mult. 
5. Introduci brioșele în cuptor pentru 20-25 minute, raftul din mijloc, treapta de coacere uniformă. Faci testul scobtorii pentru a vedea dacă s-au copt - introduci o scobitoare in mijlocul unei brioș, dacă iese curată atunci brioșele sunt coapte, în caz contrar le mai lași în cuptor 3-5 minute sub strictă supraveghere.
6. După coacere scoți brioșele și le lași la răcit (ar fi bine să încerci să  scoți și hârtiuțele cât sunt calde încă, eu le-am lăsat pentru a doua zi și am reușit să le desprind doar cu ajutorul unui cuțit).

 

Cremă de ciocolată:

  • 30 g făină mix universal Schar, fără gluten
  • 30 g zahăr brun
  • 100 g instant de cocos
  • 15 g cacao
  • 250 ml apă
  • 150 g ciocolată neagră (min 50 % cacao)
  • ___________
  • Pentru decor: felii de portocală 






Mod preparare:

1. Într-o cratiță neaderentă amesteci întâi ingredientele uscate: făina fără gluten Mix Universal Schar, zahărul brun, instantul de cocos și cacaoa. Adaugi apoi apa peste ingredientele uscate si amesteci energic, să nu rămână cocoloașe. 
2. Pui cratița pe foc mediu și amesteci continuu în ea până când se îngroașă compoziția.
3. Oprești focul și adaugi ciocolata ruptă în bucăți în compoziție, amesteci până la topirea acesteia. Torni crema într-un bol, preferabil din inox pentru a o putea încălzi. Pui o folie alimentară deasupra și lași să se răcorească complet, apoi o introduci în frigider până când se întărește (eu am lăsat-o de seara până dimineața).
4. În momentul în care vrei să decorezi brioșele, scoți crema de la frigider și pui bolul pe flacăra aragazului pentru 3-5 secunde maximum. Amesteci în cremă cu o spatulă, apoi o transferi într-un posh cu dui stea și ornezi fiecare brioșă și așezi câte o feliuță de portocală.

Notă: Dacă suferiți de intoleranță la gluten, celiachie, intoleranță la lactoză sau la albumină, verificați cu atenție ingredientele de pe ambalajul de ciocolată, instant de cocos și pudra de cacao. 

          


















































Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.