Luna aceasta Schar impreuna cu Celiaci.ro defasoara o campanie tare faina: "Gatim romaneste si fara
gluten cu Schar", la care particip cu drag, ca si la campaniile trecute.
Va invit sa vizualizati albumul campaniei, pe paginile de Facebook Celiaci.ro si Schar, si daca v-au placut mucenicii mei sa ii votati printr-un comentariu la fotografia din album. Paralel se desfasoara un concurs si pentru cititori, iar Schar va premia cu ajutorul random.org, una dintre persoanele care au votat retete in album. Premiul este fromat dintr-un pachet cu produse Schar.
Cum era de asteptat, prima reteta cu care voi participa la campania "Gatim romaneste si fara gluten cu Schar", este una dulce. Se apropie sarbatoarea Sfintilor Mucenici din Sevastia, prilej numai bun sa incerc o noua reteta. Si cum mucenici am facut si in anii trecuti, ba simpli, ba umpluti cu nuca, de data aceasta am ales sa ii fac diferit. Fiindca aluaturile cu ciocolata si cacao sunt preferatele noastre i-am incercata in aceasta varianta.
gluten cu Schar", la care particip cu drag, ca si la campaniile trecute.
Va invit sa vizualizati albumul campaniei, pe paginile de Facebook Celiaci.ro si Schar, si daca v-au placut mucenicii mei sa ii votati printr-un comentariu la fotografia din album. Paralel se desfasoara un concurs si pentru cititori, iar Schar va premia cu ajutorul random.org, una dintre persoanele care au votat retete in album. Premiul este fromat dintr-un pachet cu produse Schar.
Bunatati de la Schar |
Sa va mai zic ca s-au "evaporat" imediat?!
- 470g faina fara gluten pentru paine (Mix B -Schar)
- 30 g cacao
- 100 g zahar brut
- 1/2 lgt sare grunjoasa
- 1/4 lgt cream of tartar (optional)
- 1 plic drojdie uscata, fara gluten Schar (10 g)
- 50 g instant de cocos
- 450 ml apa calduta
- 40 g ulei de palmier (+ extra pentru modelat)
Glazura:
- 65 g ciocolata neagra, de post (cu 81 % cacao am folosit eu)
- 20 g miere de albine
- 1 lgt ulei de cocos, solid (10 g)
Pentru presarat deasupra:
- fulgi nuca de cocos (optional)
Cum procedezi:
1. Intr-un vas cerni 420 g faina fara gluten, mix B Schar. De aici dai deoparte o lingura de faina iar in restul fainii adaugi cacaoa, 90 g zahar, cream of tartar, sarea, si amesteci cu un tel.
2. Separat, intr-un vas mai mic, pui 300 ml apa calduta impreuna cu drojdia uscata fara gluten, 10 g zahar si cu lingura de faina data deoparte la pasul anterior. Amesteci bine si lasi sa dospeasca 5 minute.
3. In mixul de la pasul 1 faci o adancitura si adaugi maiaua de la pasul 2 impreuna cu instantul de cocos si cu inca 150 ml apa calduta. Amesteci bine cu o lingura, apoi mai adaugi inca 50 g faina fara gluten pentru paine, mix B Schar. O inglobezi cu lingura.
4. Adaugi apoi uleiul de palmier topit si racit si il inglobezi bine cu lingura. O sa rezulte un aluat usor lipicios.
Asa arata dupa 25 de minute. |
Nota: Daca vreti mucenici egali puteti cantari fiecare bucatica de aluat.
8. Introduci tava cu mucenici in cuptor pentru 40-45 minute (depinde de cuptor si de marimea mucenicilor), raftul mijlociu, treapta de coacere uniforma.
9. Dupa coacere ii lasi in tava sa se raceasca complet si prepari glazura.
1. Rupi ciocolata in bucati si o pui intr-un vas de inox impreuna cu uleiul de cocos si cu mierea. Pui vasul pe bain-marie si amesteci usor pana cand obtii o compozitie omogena.
2. Scufunzi partea de deasupra a fiecarui mucenic in vasul cu ciocolata si presari nuca de cocos deasupra.
Nota 1. Daca suferiti de intoleranta la glutenn sau de celiachie, folositi un tip de cacao si de ciocolata potrivit pentru voi. Cititi cu atentie etichetele produselor.
2. In locul fulgilor de cocos puteti folosi nuca obisnuita.
3. Pentru gustul nostru sunt suficient de dulci, insa daca preferati aluaturile mai dulci, puteti adauga 20-30 g zahar in plus.
4. Daca ii doriti simpli puteti inlocui cacaoa cu faina fara gluten si zaharul brut cu zahar obsinuit.
5. Desi ai tendinta sa pui faina pana obtii un aluat tarisor, va sfatuiesc din inima sa nu o faceti fiindca veti obtine mucenici tari, sfaramiciosi, chiar daca este mai greu de lucrat cu aluatul moale este garantat mai pufos.
.
2. In locul fulgilor de cocos puteti folosi nuca obisnuita.
3. Pentru gustul nostru sunt suficient de dulci, insa daca preferati aluaturile mai dulci, puteti adauga 20-30 g zahar in plus.
4. Daca ii doriti simpli puteti inlocui cacaoa cu faina fara gluten si zaharul brut cu zahar obsinuit.
5. Desi ai tendinta sa pui faina pana obtii un aluat tarisor, va sfatuiesc din inima sa nu o faceti fiindca veti obtine mucenici tari, sfaramiciosi, chiar daca este mai greu de lucrat cu aluatul moale este garantat mai pufos.
.
Din ingredientele date au iesit 15 mucenici, dar depinde de cat de mari ii faceti.
N-am mai gatit niste mucenici de foarte multi ani, de fiecare data cumparam cativa de la o patisserie. Anul asta e timpul pentru o schimbare!
RăspundețiȘtergere