De multa vreme n-am mai facut un dulce cu capsune si chiar imi era dor de aroma lor. Cum
congelatorul meu duduie de capsune, am zis ca-i musai sa le folosesc.
E o prajitura simpla, ce nu necesita prea multa munca sau ingrediente sofisticate.
Blat
- 7 oua medii (de tara am folosit eu)
- 130 g zahar
- 100 g faina
- 20 g cacao
- 3 lg ulei de floarea soarelui
- un praf sare
Crema
- 550 g capsune (congelate)
- 150 g zahar
- 15 g gelatina granule
- 80 ml apa
- 400 g smantana lichida neindulcita (Pilos)
- 2 lg sirop capsune
- 4 lg apa plata
Glazura
- 100 g smantana lichida neindulcita (Pilos)
- 30 ml lapte
- 100 g ciocolata amaruie
Cum procedam:
Blat
1. Incalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2.Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam albusurile spuma tare cu praful de sare. Adaugam zaharul in doua transe si mixam pana cand obtinem o spuma ferma.
4.
Adaugam galbenusurile peste albusurile batute si mixam pana la
inglobarea acestora. Adaugam apoi uleiul si mixam bine cateva secunde.
5.
Amestecam faina cu cacaoa si o cernem in compozitie in doua-trei
transe. Cernem fiecare transa in compozitie si o inglobam cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn
prin miscari circulare, de sus in jos avand grija sa nu se fromeze cocoloase.
4. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (35x22 cm) si introducem in cuptor pentru 30 minute. Faceti testul scobitorii pentru a va asigura ca blatul este copt.
5. Scotem tava din cuptor, lasam blatul sa se raceasca complet.
Crema si asamblare:
1. Tapetam tava in care am copt blatul cu hartie de copt.
2. Hidratam gelatina in apa pentru 10 minute.
3. Punem capsunele intr-un vas neaderent impreuna cu zaharul, 5 minute la foc mic, apoi 10 minute la foc mediu, pana cand siropul lasat se ingroasa (luam 2 linguri de sirop pentru a-l folosi la insiropat). Oprim focul, lasam sosul sa se racoreasca (cat sa ajunga la temperatura corpului) si turnam gelatina hidratata, amestecam usor pana cand se dizolva.
4. Intr-un vas punem smantana lichida si mixam pana cand creste in volum si devine aerata. Inglobam frisca in sosul de capsune cu o spatula.
5. Insiropam blatul si turnam crema deasupra. Introducem in frigider pentru 4 ore minimum.
Glazura:
Punem laptele impreuna cu smatana lichida la infierbantat intr-o cratita neaderenta. Oprim focul si adaugam ciocolata rupta in bucati. O lasam cateva secunde apoi amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena. O lasam sa se racoresca la temperatura camerei.
Scoatem prajitura din frigider, o mutam pe un platou si turnam glazura deasupra. O introducem in frigder pana in momentul servirii.
Nota! Ca sa obtineti o glazura mai ferma puteti folosi doar smantana lichida.
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.