Bezele crocante (fara gluten)


   Unul din deserturile noastre favorite este reprezentat de bezele. Fie ele cu nuca de cocos, fie Pavlova,
fie cu ceai negru le adoram pur si simplu. 
  Cum luna aceasta  "Iubim si daruim cu Schar", cea mai noua campanie organizata de Schar si Celiaci.ro am creat si impartit aceste bezele cu oameni dragi sufletului meu. Am primit declaratii ca "sunt cele mai bune bezele pe care le-am mancat vreodata", iar platoul gol a confirmat acest lucru.

  De asemenea va PROVOC sa "daruiti" la finalul acestei postari un gand bun, o traire, o poveste care sa fie un model de inspiratie pentru toti. Impartasirea gandurilor bune nu va fi in van, ci prietenii de la Schar vor alege  o persoana dintre cele participante, cea cu povestea cea mai interesanta, si o vor premia cu produse fara gluten pentru o luna intreaga!
(Concurs valabil pana pe data de 29.02.2016)
 

  Va invit sa vizualizati AICI toate retetele dedicate campaniei.

Ingrediente:
Bezele
  • 4 albusuri de la oua XL (190 g)
  • 270 g zahar brun
  • 30 g faina Mix it Univesal Schar
  • 1/2 lgt zeama lime/lamaie
  • 1 praf sare
  • 40 g pudra roscove (optional)

Crema:
  • 4 galbenusuri de la oua XL
  • 60 g zahar tos
  • 10 g cacao
  • 60 g mascarpone
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)

Cum procedam
Bezele:
1. Incalzim cuptorul la 100 grade Celsius.
2. Punem albusurile (la temperatura ambianta) intr-un bol de inox degresat in prealabil cu zeama de lamaie/lime/otet. Punem praful de sare si zeama de lime si mixam pana cand obtinem spuma formeaza creste moi.
3. Adaugam zaharul, lingura cu lingura, peste albusuri mixand la viteza mare pana cand se dizolva fiecare lingura de zahar adaugata si spuma obtinuta este lucioasa si formeaza creste  tari. 
4. Cernem faina Mix it Universal in compozitie si o inglobam cu o spatula prin miscari circulare.
5. Tapetam doua tavi cu hartie de copt.
6. Impartim compozitia in doua. O parte o punem in pos cu dui stea inchis si formam bezele intr-o tava, iar in cealalta jumatate cernem pudra de roscove in doua transe (repet optional - le puteti face pe toate fara pudra de roscove), si inglobam fiecare transa cu ajutorul spatulei. Punem in pos cu dui stea sau dui simplu si formam bezele pe tava tapetata cu hartie de copt.
7. Introducem tavile in cuptor, pe treapta convectie si lasam bezelele la copt o ora si jumatate. Oprim cuptorul si lasam bezelele la racit in cuptor cu usa intredeschisa. 

Crema:

1. Punem galbenusurile intr-un vas de inox/termorezistent si le mixam cu zaharul.  Punem vasul pe un alt vas cu apa calda (avand grija baza vasului de inox sa nu atinga apa),  si amestecam continuu cu un tel pana cand compozitia creste in volum si se deschide la culoare. 
2. Luam vasul de inox de pe bain-marie, cernem cacaoa si amestecam. Adaugam maascarponele si amestecam pana la inglobarea totala. 
3. Mutam vasul pe bain-marie din nou, punem ciocolata rupta in bucati si amestecam pana cand se topeste. Transferam crema intr-un vas si o lasam la racit 1/2 ora. Putem folosi cate o lingurita de crema pentru a lipi cate doua bezele.

Nota: bezelele fara pudra de roscove sunt crocante, iar cele cu prudra de roscove usor lipicioase. 






















































Comentarii

  1. Doamne ce minunatii faci Alina.
    Mor incet perpelindu-ma de pofta langa pozele astea.
    Bravo!!!
    O sa vn si cu "gândul bun" mai de acasa :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din inima, Dia!
      Te astept si cu gandul bun! :*

      Ștergere
    2. Sa stii ca le-am pregatit si eu dupa reteta asta a ta,doar ca am pus amidon in loc de faina.Pentru prima oara mi-a iesit si mie bezeaua deci iti multumesc foarte mult.Ale mele nu au iesit asa frumoase dar ca textura au fost perfecte.
      Urmatoarea incercare va fi Pavlova :))))))Da Doamne sa-mi iasa

      Ștergere
    3. Cu mare drag! Ma bucur tare mult ca ti-au iesit.
      Gandeste pozitiv, va iesi si Pavlova.

      Ștergere
  2. Delicioase. Iar asa umplute cu crema imi aduc aminte de sarbatorile petrecute in Maramures in copilarie. >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Gandul meu in aceste zile zboara cu toata dragostea inspre oameni speciali,oameni pe care-i voi purta mereu in sufletul meu.
    Oameni care sunt acolo pentru mine fie daca vreau sa rad ,fie daca vreau sa plang.Impreuna am dovedit ca putem sa depasim toate barierele pentru a crea lucruri frumoase si trainice.Ca desi ne-am cunoscut in lumea virtuala,ne-am regasit neschimbati si in lumea reala.
    Si pentru ca ar fi multe de povesstit despre acesti oameni speciali,las un link la o povestioara cu si despre acestia.
    Povestioara care s-a repetat de multe ori,adaugand de fiecare data clipe pretioase la frumosul nostru "album de familie".
    http://www.bucataras.ro/articole/poveste-de-vara-50162.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Un alt gand plin de iubire,este pentru cea mai speciala persoana din viata mea MAMA.
    Au fost niste randuri pe care i le-am daruit la aniversare.
    70 de ani,70 de aniversari.Multe şi nu ştiu în câte dintre ele te-am facut sa simţi cât te iubim.Mereu uitam,mereu neglijam sa facem asta,credem ca se întelege de la sine,ca tu simţi asta.Uitam ca şi noi ,chiar daca ştim ca suntem iubiţi,asteptam de multe ori sa ni se spuna acel „te iubesc” ,doua cuvinte simple dar magice.
    Atât de mulţi ani în care nu a fost nici macar o zi în care sa lasi deoparte datoria ta de a fi mama.Am ştiut în fiecare zi a vietii mele,ca esti acolo pentru mine,ca ai sa ma sprijini,ca ai sa ma îndrumi,chiar daca uneori ai sa ma si cerţi.Cearta ta a fost din dragoste si cu dragoste.
    Mi-ai oblojit ranile si genunchii juliţi de copil neastâmparat ,asa cum mi-ai şters lacrimile de adolescent ori de om matur.Eu sunt tot copil chiar si când fire albe apar la tâmple.Nici nu-mi închipui cum ar fi o zi fara tine.
    M-ai învatat mereu sa fiu un om bun,un om corect,sa am încredere în mine si sa fac fapte de care sa nu ma ruşinez,sa pot sa ţin mereu fruntea sus.
    Ai trait fiecare clipa a vieţii tale pentru noi,copii tai,uitând de tine mai mereu.Iar noi de multe ori am crezut ca aşa se cuvine şi nu am ştiut,ori am uitat sa-ţi aratam iubirea noastra.
    Se spune ca „Nu exista mame tinere,mame batrâne,mame frumoase ori urâte.Exista doar MAME”(Alba de Caspedes”.
    Eu sunt sigura ca este aşa,dar mai ştiu ca fiecare mama este unica în felul ei.Tu nu te poţi compara cu nici o alta mama şi Dumnezeu a ştiut de ce trebuie sa fii tu mama mea.
    Mi-e greu când te vad împovarata şi când nu ma pricep sa-ţi alung durerea.Mi-aş dori sa-ţi pot oferi o viaţă mai uşoara pentru ca o meriţi din plin.
    Am sa profit de ocazie sa omagiez toate mamele din lume,mamele adevarate pentru care copii sunt comoara lor cea mai de preţ.Sper din suflet sa fiţi rasplatite cu îndoita dragoste din partea copiilor voştri,sa aveţi mereu motive sa va mândriţi cu ei.
    „O mama este o persoana pe care o cauţi când toţi te-au parasit” (Pam Brown).
    Sa dea Dumnezeu sa ne cautam mama în momentele de bucurie mai mult decât în cele de cumpana.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un gand bun. Iubiti-va, femei!
    Dragele mele surioare, suntem sotii, mame, bunici si angajate model. Muncim la slujba, gatim si trebaluim acasa, ne crestem frumos copiii, ne sprijim si iubim partenerul de viata. Suntem devotate trup si suflet familiei si celor dragi, le daruim totul, dar si tot...timpul nostru. Dar ce se intampla cu timpul dedicat noua?
    Trebuie neaparat sa ne dedicam ceva timp si pentru placerile si rasfatul nostru. Haideti sa ne cumparam rochita aceea, pe care o privim cu jind de cateva luni, sau poate parfumul pe care il probezi la fiecare vizita la parfumeria din centrul comercial. Iti place lectura? Fa ti timp si citeste ultima aparitie a autorului tau preferat! Programeaza te la salon si incearca o noua tunsoare sau o noua culoare a parului! Un tratament cosmetic poate fi usor costisitor, dar tenul poate fi ajutat si acasa: un gomaj, o masca hidratanta, stiti voi! Meritam cu prisosinta aceste momente, doar ale noastre! Evident, starea noastra de spirit va fi imbunatatita, vom deborda incredere si buna dispozitie! Si vorba unui clasic, starea de bine se vede!
    Aveti grija de voi, de sanatatea voastra si de frumusetea voastra exterioara si interioara! Rasfatati va si iubiti va, femei! Fie ca aceasta primavara sa va gaseasca sanatoase, radioase si fericite!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoase, sanatoase si delicioase. Felicitari !
    Cand si cand fac bezele. Voi incerca si reteta ta. Multumesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina,cine a castigat la concursul acesta?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dia, cei de la Schar au ales de pe toate blogurile participante o singura persoana.
    Uite aici mai la final si gandul castigator: http://www.celiaci.ro/concursuri/iubim-si-daruim-schar/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.