Cum congelam fructele

        Dragii mei, trebuie sa va spun un secret. :) Congelatorul meu e intesat cu fructe fiindca sunt mare
fan, si acestea intrec ca proportie legumele si infinit carnea. Le folosesc la smoothie-uri, prajituri, gemuri instant, inghetata.. etc.
  Va dau un pont, aunci cand cumparati mai multe fructe si stiti ca nu le veti consuma in totalitate, e bine ca o parte din ele sa le congelati. In acest mod evitam risipa alimentara despre care am tot vorbit in articolele anterioare. 
  
Cum procedam: 
   Spalam fructele si le lasam intr-o sita la scurs. Fructele mari le taiem in bucati mai mici, le asezam pe  un singur rand in punga de vidare pe care o vom pune cu capatul in tavita colectoare, pornim aparatul  FoodSaver  si il lasam sa-si faca datoria.
   Fructele mai mici si mai fragile (zmeura, prune, cirese, coarne, etc.) pot fi compresate prin vidare daca sunt puse in stare proaspata. Pentru a evita compresarea fructelor tapetam o tava cu hartie de copt, si punem frutele pe ea intr-un singur rand, astfel incat sa nu se atinga fruct cu fruct apoi introducem tava in congelator. Cand acestea au inghetat le transferam intr-o punga FoodSaver si le vidam.
 Am vidat in acest fel coarne, zmeura, nectarine si la iarna or fi numai bune de prajiturit.
Nu pot decat sa multumesc Food Saver Romania si Retete culinare si sa va invit sa va alaturati campaniei “Stop risipa alimentara”.

 Va las un tabel preluat din brosura cu instructiuni a aparatului sa vedeti cat tin alimentele vidate. 
Alimente
Durata de depozitare
Loc de depozitare
Menţiuni
Carne de oaie, porc, miel, pasare
2-3 ani


Congelator

Congelaţi în prealabil alimentele umede inainte de a le ambala in vid.
Carne tocată
1 an
Peşte
2 ani
Brânzeturi tari (Cheddar, parmezan, Gouda etc.)
4-8 luni

Frigider
Pentru a menţine brânza proaspată , ambalaţi-o în vid după fiecare utilizare. Folosiţi pungi foarte lungi pentru a lasa 25 mm  la fiecare sigilare nouă. Brânzeturile moi nu se ambalează niciodată în vid.
Salată, spanac etc.
2  săptămâni
Frigider
Spălaţi, apoi uscaţi alimentele. Pentru rezultate optime, ambalaţi-le într-o caserolă FppdSaver.
Sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, fasole verde, mazăre,  porumb, etc.
2-3  ani
Depozitaţi  întotdeauna  în congelator
Opăriţi legumele până când sunt fierte, dar nu moi înainte de ambalare. Congelaţi înainte de ambalare. Separaţi-le în timpul congelării pentru a evita lipirea legumelor când sunt ambalate. Nu ambalaţi niciodată  în vid ciuperci proaspete.
Caise, piersici , prune , nectarine
1-3 ani
Congelator

Congelaţi în prealabil fructele de padure obişnuite si fructele de pădure moi inainte de ambalare.  Separaţi-le în timpul congelării pentru a evita lipirea fructelor când sunt ambalate.
Fructe de padure moi (zmeura, mure, capsuni)
1 săptamână

Frigider
Fructe de padure tari (afine, merisoare)
2 săptămâni
Pâine, chifle produse de patiserie
1-3 ani
Congelator
Este recomandat sa folosiţi o caserolă FoodSaver pentru a evita strivirea. Alternativ, congelaţi în prealabil produsele până se întăresc.
Nuci, alune, seminţe
2 ani
Cămară

Chipsuri, biscuiti, sărăţele etc.
3-6 săptămâni
Cămară
Pentru alimentele fragile folosiţi  o caserolă FoodSaver.
Sosuri, supe, tocane
1-2 ani
Congelator
Congelaţi în prealabil intr-un recipient potrivit până la întărire. Transferaţi lichidul congelat într-o punga FoodSaver şi  apoi vidaţi.
 
Comentarii