Campania MAI aproape de sanatate. Luna fara gluten Schar initiata de Dr. Schar in colaborare
cu Ruxandra, continua. Particip cu draga inima la aceasta campane despre care v-am vorbit si in postarile anterioare. Mai multe detalii despre campanie AICI.
Curiozitatea m-a manat sa creez aceasta reteta. Am vrut sa vad daca mixul universal fara gluten Farina de la Dr. Schar care am folosit-o la pastele de casa fara gluten se preteaza si la desert. :) Raspunsul este da, da din toata inima!
Sincer vorbind si aici ma refer si la amestecul pentru patiserie, n-am intalnit o faina cu gluten care sa se comporte atat de bine precum acestea mai sus mentionate. Si in cazul mixului de patiserie si in cazul acesteia, blaturile sunt extrem de aerate si de pufoase.
cu Ruxandra, continua. Particip cu draga inima la aceasta campane despre care v-am vorbit si in postarile anterioare. Mai multe detalii despre campanie AICI.
Curiozitatea m-a manat sa creez aceasta reteta. Am vrut sa vad daca mixul universal fara gluten Farina de la Dr. Schar care am folosit-o la pastele de casa fara gluten se preteaza si la desert. :) Raspunsul este da, da din toata inima!
Sincer vorbind si aici ma refer si la amestecul pentru patiserie, n-am intalnit o faina cu gluten care sa se comporte atat de bine precum acestea mai sus mentionate. Si in cazul mixului de patiserie si in cazul acesteia, blaturile sunt extrem de aerate si de pufoase.
Blat
- 6 oua medii (de la gaini de curte)
- 100 g zahar
- 3 lg ulei floarea soarelui (presat la rece)
- 70 g faina fara gluten (Farina) Dr.Schar
- 20 g cacao
- 100 g seminte mac
Sirop de lamaie
- coaja de la o lamaie mare
- sucul de la o lamaie mare (75 g)
- 70 g zahar
- 70 g apa
Crema de zmeura
- 400g zmeura
- 60 g zahar
- 200 g smantana neindulcita, pentru frisca
- 6 g gelatina granule/1 lgt agar-agar
- 30 ml apa rece
Crema de lamaie
- 200 g smantana neindulcita, pentru frisca
- siropul de lamaie
- 50 g iaurt natural (0.1% grasime)
- 4 g gelatina granule/ 1/2 lgt agar-agar
- 25 ml apa rece
Decor
- 200 g smantana neindulcita, pentru frisca
- 100 g mascarpone
- 2 lgt zahar
Pentru insiropat (optional)
- 1 lg sirop concentrat de zmeura (amestecat cu
- 50 ml apa plata)
Cum procedam:
1. Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Punem ouale (trebuie sa aiba temperatura camerei) intr-un vas impreuna cu zaharul si mixam pana cand isi tripleaza volumul, devin aerate si capata culoare pala.
Adaugam uleiul si mixam pana la inglobarea acestuia.
3. Amestecam faina cu cacaoa si le cernem in 2-3 transe in spuma de oua, ingloband fiecare transa cu o spatula prin miscari circulare, de sus in jos.
4. Inglobam semintele de mac tot cu ajutorul spatulei, prin miscari circulare.
5. Tapetam o tava (32 x 22 cm) cu hartie de copt si transferam compozitia in ea apoi o introducem in cuptor pentru 20 minute (sau pana cand trece testul scobitorii). Intre timp ne ocupam de siropul de lamaie.
6. Dupa ce s-a copt scoatem tava din cuptor, lasam blatul sa se raceasca complet apoi il taiem o data pe orizontala (asfel incat vor rezulta doua feli de balt).
Sirop:
1.Spalam bine lamaia, o stergem cu un servet de hartie, razuim coaja si stoarcem sucul. Il cantarim (sucul) si il punem impreuna cu coaja si cu apa intr-o cratita cu fund dublu la foc mic, amestecand continuu (5-7 minute) pana cand lichidul scade (cam la 1/4din cantitatea initiala), iar la suprafata se formeaza bule care se sparg greu.
2. Oprim focul si il lasam sa se raceasca complet inainte de a-l utiliza.
Siropul de lamaie racit |
Crema de zmeura:
ATENTIE! O preparam in momentul in care asamblam prajitura.
1. Punem zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu la foc mic, pana cand siropul format scade si se ingroasa (din cantitatea totala raman 300 g) amestecand din cand in cand. Oprim focul si lasam compozitia sa se raceasca atat cat sa atinga 30-32 grade celsius (sa o simti calduta la deget).
2. Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute, apoi o punem in zmeura calduta si amestecam pana cand se dizolva.
3. Mixam smantana lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata.
4. Inglobam bine (cu o spatula) jumatate din cantitatea de zmeura in frisca batuta.
5. Turnam si cealalta jumatate si o inglobam partial doar prin 2-3 miscari.
Crema de lamaie
ATENTIE! O pregatim dupa ce am asamblat prajitura.
1. Punem gelatina la hidratat in apa rece pentru 10 minute, apoi o dizolvam pe bain-marie.
2. Mixam smantana pentru frisca rece pana cand creste in volum si devine aerata, adaugam iaurtul si mixam.
3. Adaugam siropul de lamaie si gelatina dizolvata si mixam pana la inglobarea acestora.
Asamblare
1. In tava (tapetata cu hartie de copt) in care am copt blatul punem prima felie de blat, o insiropam, punem crema de zmeura, nivelam apoi punem cealalta felie de balt pe care o vom insiropa. Introducem in frigider pana cand pregatim crema de lamaie.
2. Scoatem tava si turnam deasupra ultimei felii de blat crema de lamaie (la mine s-a jucat putin cel mic si a desenat o inima, un astronaut si naveta lui:) si introducem in frigider pentru 4 ore minumum (eu am lasat de pe o zi pe alta).
3. O portionam cu ajutorul unui cutit tinut in apa fierbinte, si o ornam cu crema de mascarpone dupa preferinta.
Crema de mascarpone:
Mixam smantana lichida rece cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata, adaugam mascarponele si mixam bine pana la inglobarea acestuia. Punem crema intr-un pos si ornam prajiturile.
Enjoy!
Nota: - daca aveti celiachie folositi cacao pura, sau puteti renunta la ea completand cantitatea cu faina fara gluten.
- puteti inlocui semintele de mac cu fulgi de nuca de cocos.
O bunatate de prajitura.Si frumoasa foc.
RăspundețiȘtergereMultumesc, Mihaela! :*
ȘtergereCat de gingase sunt prajiturelele astea, ce-ti ies din maini. :-D Congrats!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Alexandra! :-*
Ștergere