Prajitura cu migdale si crema de zmeura (fara zahar)


   Am spus in mai multe randuri ca sunt dependenta de dulciuri, imi dau seama si stiu foarte bine ca nu
e sanatos sa mananc zilnic si de aceea incerc pe cat posibil sa reduc cantitatea de zahar ingerata. Cand imi este foarte pofta de ceva dulce incerc sa fac fata acestei probleme inlocuind macar zaharul dintr-o prajitura care de altfel ar avea multe calorii, in locul acestuia folosesc indulcitor natural din Stevie, care nu schimba gustul prepratului si are 0 calorii. :)


Blat
  • 3 albusuri de laoua foarte mari (137g)
  • 120 g indulcitor (Green Sugar)
  • 95 g faina de migdale
  • 5 g pudra de portocale (2 lgt)
  • 10 g faina de grau
  • 10 g amidon de porumb
Curd zmeura
  • 400 g zmeura
  • 3 galbenusuri de la oua foarte mari
  • 20 g indulcitor natural (Green Sugar)
  • 4 g gelatina granule
  • 15 ml apa rece
Crema zmeura
  • 100g curd zmeura
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30%grasime, Pilos)
  • 1 lgt indulcitor natural  (Green Sugar)
  • 3g gelatina granule(dr. Oetker)
  • 10 ml apa
Decor
  • blat faramitat
  • 50 g ciocolata amaruie

Cum procedezi:

Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga indulcitorul treptat si mixeaza pana cand spuma creste in volum si devine ferma.
3. Adauga faina de migdale, faina de grau amestecata cu amidonul si pudra de portocale si inglobeaza-le cu  o spatula cu miscari fine, circulare, de sus in jos.
4.Toarna compozitia intr-o tava  dreptunghiulara (32 x 22 cm)  tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
5. Scoti tava din cuptor si lasi blatul sa se raceasca complet. Scoti blatul din tava cu tot cu hartie.
6. Decupezi un patrat din blat (20x20 cm) fara a scoate hartia de copt (fiindca blatul se va rupe). Portiunea de blat data deoparte o vom folosi la ornat. 

Curd de zmeura:
1. Il prepari in momentul in care asamblezi prajitura. 
2. Dai zmeura decongelata prin blender, apoi o treci printr-o sita ca sa separi sosul de seminte, vor rezulta 300g de piure.
3. Intr-un vas (eu am folosit un castronel din inox, dar puteti folosi un vas termorezistent) mixezi galbenusurile cu indulcitorul pana cand se deshid la culoare, adaugi sosul de zmeura, pui vasul pe bain-marie si amesteci pana cand compozitia se ingroasa. Iei vasul de pe foc, dai deoparte 100 g curd de zmeura (pe care il vei folosi la crema de zmeura), iar in restul pui gelatina (hidratata 10 minute in apa rece), cat este inca cald (daca curdul a apucat sa se raceasca dizolvi gelatina pe bain-marie si abia apoi o inglobezi in curd).

Decor:
1. Topesti ciocolata pe bain-marie, o intinzi pe o foaie de acetat sau pe hartie de copt. O lasi 5 minute la temperatura camerei apoi trasezi dreptunghiuri de 3-4 cm si introduci in frigider pentru 30-40 minute. 2. Scoti din frigider in momentul decorarii si tai dreptunghiurile cu un cutit incalzit. Bagi din nou in frigider pentru cateva minute. 

Asamblare:
1. Pune blatul cu tot cu hartia de copt intr-o tava patrata (20x20cm), toarna curdul de zmeura deasupra si introdu in congelator 20 minute.

2. Intre timp prepari crema de zmeura astfel: hidratezi gelatina in apa rece 10 minute apoi o dizolvi pe bain-marie. Mixezi smantana lichida rece cu indulcitorul pana cand creste in volum si devine aerata, adaugi curd-ul de zmeura dat departe (100g) si gelatina dizolvata si  mixezi pana la inglobarea acestora.
3. Scoti prajitura din congelator, torni deasupra cam 70%  din crema de zmeura, crema ramasa o vei pune intr-un pos cu dui stea inchisa si vei sprita deasupra. Introduci apoi prajitura in congelator pentru cateva ore (eu am lasat-o de pe o zi pe alta).

4. Scoti prajitura din congelator, o scoti din tava, dai deoparte hartia de copt si lasi 5 minute la temparatura camerei apoi o portionezi cu un cutit cu lama infierbantata (de regula eu tin cutitul in apa fierbinte, il scot, il sterg si apoi tai repetand operatiunea dupa fiecare rand taiat).
5. Pui deasupra dreptunghiurile de ciocolata, ornezi cu zmeura congelata faramata si cu firimituri de blat.

Se serveste semi-inghetata, fiindca altfel se inmoaie prea tare.

S-aveti pofta!

Nota: Blatul este cam faramicios de aceea va trebui sa lucrati cu grija.
         Puteti folosi ciocolata amaruie fara zahar. :)
 
















Comentarii

  1. Ce minunatii ies din mainile tale! Arata demential! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si dulce si dietetic si gustos! Big, big like! Va pupam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne cum arata!!!
    Obligatoriu de retinut reteta asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca este foarte gustoasa. Ai folosit aprox. 150 g indulcitor. Daca as vrea sa-l inlocuiesc cu zahar cat ar trebui sa pun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Valentina, la blat 150 g zahar, iar la crema cel putin 50 g, desi aici poate varia in functie de cat de dulce iti place.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.