Tort cu crema de ciocolata si frisca

  Dragii mei, astazi nu am prea multe de comentat. Las iubitorilor de ciocolata (si nu numai) un tortulet
ciocolatos care l-am facut acum ceva vreme pentru o prietena si melodia la care m-a dus gandul cand am gustat din tortulet. :)
 Asadar, cat cititi reteta va las in compania acestor baieti minunati. :D

Blat:
  • 7 oua mari
  • 180 g zahar
  • 130 g faina
  • 30 g cacao
  • 25 g ulei
  • 1 praf sare
Ganache de ciocolata
  • 150 g ciocolata amaruie (55%cacao)
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 250 g smantana lichida (30%grasime - Pilos)
Crema de frisca
  • 350 g smantana lichida
  • 150 g smantana fina si cremoasa Pilos (20%grasime)
  • 80g  zahar
  • 5 g gelatina granule
  • 25 ml apa
 Glazura ciocolata
  • 100 g ciocolata
  • 150 g smantana lichida (30% grasime)
Cake pops
  • 2 oua foarte mari
  • 60 g zahar
  • 70 g faina
  • 35 g nuca
  • 1praf sare
  • 100 g ciocolata amaruie
  • bombonele decor
Decor: 
  • nasturei de ciocolata

Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 80 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in trei pe orizontala (vor rezulta 4 felii).
Cake pops
1. Separi albusurile de galbenusuri.
2. Mixezi albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugi zaharul si mixezi pana cand obtii o spuma densa, lucioasa. Adaugi galbenusurile si mixezi pana la incorporare.
3. Pui nuca si faina cernuta peste compozitie si le inglobezi (in 2 transe) cu grija, sa nu se formeze cocoloase. 
4. Pui cate o lingurita de compozitie in forma pentru cake pops si introduci in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius pentru 20 min. Dupa ce s-au copt le scoti din forma si le lasi la racit.
5. Topesti ciocolata pe bain-marie, pui fiecare bila pe un bat si glazurezi fiecare bila, apoi o presari cu bombonele colorate. Infingi betele intr-o bucata de polistiren si introduci in frigider pana in momentul decorarii.
Ganache ciocolata
1. Rupe ciocolata in bucati si pune-o impreuna cu 200 g smantana lichida pe foc potrivit. Amesteca continuu pana cand se dizolva ciocolata. Opresti focul si adaugi restul de smantana lichida apoi amesteci energic. 
2. Lasi compozitia sa se raceasca complet, apoi o introduci in frigider pentru 1 ora. O scoti apoi si o mixezi pana cand obtii o spuma omogena si o folosesti la asamblat.


Crema de frisca
ATENTIE!!! Prepari aceasta crema in momentul asamblarii. 
1. Hidratezi gelatina in  25ml apa apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consitenta.
3. Adaugi smantana obisnuita si gelatina dizolvata si mixezi pana la inglobarea acestora. 
  
  Asamblare: 
  Pune prima felie de blat pe un platou, intr-un inel reglabil pentru torturi. O insiropezi, pui jumatate din crema de ciocolata, a doua felie de blat, o insiropezi si pe aceasta, pui apoi crema de frisca, a treia felie de blat pe care o vei insiropa si restul de ganache de ciocolata, si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in frigider pentru minimum 4 ore. 

Glazura de ciocolata:
 Rupi ciocolata in bucati si o pui impreuna cu 100 g smantana lichida pe foc potrivit. Amesteci continuu pana cand se dizolva ciocolata. Opresti focul si adaugi restul de smantana lichida apoi amesteci energic.
  Scoti tortul din frigider, dai inelul deoparte si glazurezi tortul. Introduci din nou in frigider pentru 15-20 minute, apoi scoti tortul si pui deasupra bilele de nuca si ciocolata, si nastureii de ciocolata.

Nota: daca ti se pare complicat sa realizezi bilele cu nuca, poti folosi bomboane cu ciocolata, sau cu nuca pentru decor.









Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.