Tort cu banane si ciocolata (de post)


    Dragii mei, tre' sa angajez pe cineva sa-mi scrie postarile ca iar am ramas in urma. :)) Astazi va aduc
un tort de post a carui crema a fost inspirata de prajitura cu banane si ciocolata. Nu arata el sofisticat, dar va asigur ca e demential de bun. Crema e densa si catifelata iar blatul usor umed, o nebunie nu alta!

Blat:
  • 230g faina de grau
  • 150 g zahar
  • 45 g cacao
  • 350 ml apa 
  • 60 ml ulei
  • 1 lgt rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt otet
Crema de banane (pt. interior):
  • 4 banane (450 g dupa ce au fost decojite)
  • 300 g ciocolata de post
  • 1 lgt ulei de palmier/floarea soarelui
  • 1 lg zahar
  • 2 lg apa
  • 1 lgt scortisoara pudra
Crema exterior:
  • 1 banana (110 g decojita)
  • 70 g ciocolata de post
Decor:
  • 30 g ciocolata de post
  • 1 lgt ulei de palmier/floarea soarelui
  • 1 lgt miere/glucoza lichida
Pentru insiropat:
  • 20ml sirop de citrice
  • 60 ml apa 

Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius.
2. Intr-un vas amesteca faina cu cacaoa, adauga apa cu uleiul si bicarbonatul stins cu otet si amesteca bine cu un tel.
3. Toarna compozitia intr-o tava (17 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 40 de minute pe treapta de incalzire superioara si inferioara, sau pana cand trece testul scobitorii. 
4. Dupa ce s-a copt il scoti, il lasi sa se raceasca complet apoi il feliezi.

Crema de banane (pt interior):
1. Pune bananele decojite impreuna cu zaharul si cu apa intr-o cratita pe foc potrivit pentru 2-3 minute cu capac deasupra. Scoate bananele cu o furculita si pune-le intr-un blender. 
2. Pui ciocolata rupta in bucati impreuna cu uleiul intr-un vas pe bain-marie si o topesti, apoi o torni peste bananele pasate, adaugi scortisoara si mixezi bine.

  Asamblare:
  Pune o felie de tort pe un platou intr-un inel reglabil pentru torturi, o insiropezi, pui jumatate din crema de banane, a doua felie de blat, o insiropezi si pe aceasta, restul de crema de banane si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci tortul in frigider minumum 4 ore. 

    Pentru crema de banane (crema exterior) cu care vei imbraca tortul pasezi banana, topesti ciocolata pe bain marie si le amesteci. Scoti apoi tortul din frigider, dai deoparte inelul si imbraci tortul  in crema apoi il introduci din nou in frigider pentru 10 minute timp in care pregatesti ciocolata pentru decor. 

   Pentru decor pui ciocolata rupta in bucati impreuna cu uleiul si cu mierea la bain- marie, Amesteci pana la omogenizare. Scoti tortul de la frigider, pui deasupra ciocolata topita si introduci in frigider pana in momentul servirii.
Pentru decor am mai folosit batoane de scortisoara si felii de banana stropite cu zeama de lamaie.

Nota: Crema pentru exterior capata elasticitate datorita faptului ca banana nu este gatita. Daca vreti o crema fina, care sa se intinda perfect recomand sa gatiti banana 1-2 minute impreuna cu o lgt zahar si una de apa intr-o cratita pe foc mediu.




























Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.