Saptamana trecuta am cules gutuile din livada si cum iarna bate la usa am zis sa prepar ceva din ele.
Initial am zis ca fac dulceata, insa pe parcurs m-am razgandit. Oricum mie imi place mai mult gemul. ;;) Adica prefer sa fie ceva mai legat, mai consistent. In plus, prepararea dureaza putin in comparatie cu dulceata.:)
Ingrediente:
- 1350 g gutui (spalate si curatate de cotor si seminte)
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie
Cum procedezi:
1. Tai gutuile cuburi sau le dai prin razatoare, cum preferi.
2. Pune gutuile impreuna cu zeama de lamaie si cu 500 g zahar intr-o cratita cu fund dublu, neaderenta. 3. Amesteca si pune-i capacul. Lasa la foc potrivit 20 minute. Ia capacul, pune restul de zahar si mai lasa pe foc inca 20 de minute (fara capac). Din cand in cand picura pe o farfurie putina dulceata si testeaza-i consitenta.
4. Cand crezi ca are consistenta potrivita, pune gemul in borcane curate, sterilizate. Pune-le capacul si intoarce-le cu fundul in sus pana se racoresc.
Nota: - daca vrei poti curata gutuile de coaja, dar ai grija sa pastrezi proportiile.
- cantitatea de zahar se poate ajusta dupa gust.
Din cantitatile de mai sus au iesit 3 borcane de 315 ml, unul de 800ml si unul de 200 ml.
Ooooo, ce bunatate! Ador gemul de gutui :*
RăspundețiȘtergerePreferatul meu!!!
RăspundețiȘtergereAdor gemul de gutui! E foarte parfumat!
RăspundețiȘtergere