Gem de gutui


  Saptamana trecuta am cules gutuile din livada si cum iarna bate la usa am zis sa prepar ceva din ele.
Initial am zis ca fac dulceata, insa pe parcurs m-am razgandit. Oricum mie imi place mai mult gemul. ;;)  Adica prefer sa fie ceva mai legat, mai consistent. In plus, prepararea dureaza putin in comparatie cu dulceata.:)

Ingrediente:
  • 1350 g gutui (spalate si curatate de cotor si seminte)
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie
Cum procedezi:
1. Tai gutuile cuburi sau le dai prin razatoare, cum preferi.
2. Pune gutuile impreuna cu zeama de lamaie si cu 500 g zahar intr-o cratita cu fund dublu, neaderenta. 3. Amesteca si pune-i capacul. Lasa la foc potrivit 20 minute. Ia capacul, pune restul de zahar si mai lasa pe foc inca 20 de minute (fara capac). Din cand in cand picura pe o farfurie putina dulceata si testeaza-i consitenta. 
4. Cand crezi ca are consistenta potrivita, pune gemul in borcane curate, sterilizate. Pune-le capacul si intoarce-le cu fundul in sus pana se racoresc. 
Nota: - daca vrei poti curata gutuile de coaja, dar ai grija sa pastrezi proportiile.
         - cantitatea de zahar se poate ajusta dupa gust. 

Din cantitatile de mai sus au iesit 3 borcane de 315 ml, unul de 800ml si unul de 200 ml. 













Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.