Bezea cu aroma de pepene


 Cred ca v-am mai povestit am o slabiciune pentru bezelele. Unul din primele torturi postate pe blog a
fost tortul Pavlova cu muguri de brad, iar mai apoi au urmat mini-Pavlovele brune si Pavlova cu nuci caramelizate, o nebunie!
 Bezeaua de acum buuuuna ca orice bezea si pe deasupra e simpla. :)


Ingrediente:
  • 170 g albus (la temperatura camerei)
  • 200 g zahar
  • un praf de sare
  • cateva picaturi esenta de pepene galben (sau esenta voastra favorita)
  • 250 g smantana lichida
  • 50 g ciocolata amaruie(55%procentaj cacao)
  • 3-4 picaturi otet
In plus:
1 lgt otet (pentru degresat ustensilele)

Cum procedezi:
1. Preincalzeste cuptorul la 120 grade Celsius.
2. Degreseaza paletele mixerului si bolul (preferabil de inox) cu otet.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare si cu otetul.
4. Adauga zaharul in 5 transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand acesta este complet dizolvat, iar albusurile devin lucioase si formeaza creste tari. Adauga esenta si mixeaza pana la inlobarea acesteia.
5. Traseaza un cerc (20 cm diametru) pe spatele unei hartii de copt, pune hartia intr-o tava.
6. Pune compozitia intr-un pos si urmeaza conturul cercului, iar apoi umple-l. Mai pune un rand de bezea pe marginea cercului si introdu tava in cuptor (seteaza cuptorul pe ventilatie, daca ai un cuptor pe gaz coace bezeaua cu usa intre-deschisa) pentru 1h-1 h 30 min. Dupa ce s-a copt o lasi sa se raceasca.
7. Mixeaza 200 ml smantana lichida rece pana cand capata volum si consistenta, si o asezi pe bezea.
8. Topeste ciocolata impreuna cu 30g smantana lichida, opreste focul, adauga restul de smantana lichida si amesteca bine. Picura ciocolata deasupra bezelei.
S-aveti pofta!

Nota: poti folosi orice fel de esenta iti este pe plac.

P.S. Nu mai stiu exact cate albusuri am avut fiindca le-am tot congelat pe parcurs.








Comentarii

  1. Ce frumos arata bezeaua ta aromata! Mai ai o felie cumva? :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai ce am citit reteta si deja curge Crisul pe la gura mea !
    E grozava, zau ! Parca-i simt aroma de pepene....
    Cred ca s-a terminat deja, asa-i ?
    Te tzuc !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos a iesit !
    De gust...nu mai spun nimic .

    RăspundețiȘtergere
  4. nu te potolesti deloc! ntz, ntz, ntz! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce super eeee!!!!
    Eu nu stiu sa coc bezeaua :( pe care treapta a cuptorului si la ce temperatura o coci?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.