Tort cu crema de coarne

   Nuuu, nu va ganditi la coarne de animal, ci la fructele cornului (Cornus mas) care mi se par usor
subapreciate, si nu sunt folosite decat la dulceturi, siropuri, cornate, etc. Asa ca dupa ce am cumparat vreo 10 kg de fructe coapte si grozav de bune am decis sa folosesc musai si intr-o prajitura.
S-apoi nu stiu cum se face ca din cand in cand dau gres la prajiturit. :)) Totusi din greseala s-a intamplat sa rezulte ceva bun - glazura de pe acest tort.   Desi, initial am vrut sa-l imbrac in frisca s-a intamplat sa raman fara smantana lichida. Am trimis-o pe fiica-mea la magazin, mi-a adus, am pus smantana lichida la frigider vreo ora, dar nu s-a racit suficient si am inceput sa mixez la ea, insa tot nu intarit suficient. Pana la urma am decis sa fac o glazura ca AICI, doar ca difera putin modul de preparare. :))

 Musafirii au parut incantati de rezultat si eu m-am multumit intr-un final cu ce a iesit. Un tort dezbracat cu crema dulce-acrisoara si glazura aerata.

Blat:
  • 8 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu)
  • 200 g zahar
  • 145 g faina
  • 40g cacao
  • 1/4 lgt bicarbonat de amoniu
Crema de coarne:
  • 220 g coarne bine coapte
  • 80 g zahar
  • 125 g smantana lichida rece, 30% grasime (Pilos am folosit eu)
Crema de frisca si iaurt:
  • 275 g smantana lichida (30% grasime)
  • 160 g iaurt natural
  • 60 g zahar
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa
Pt. insiropat:
  • 20ml sirop concentrat de coarne amestecat cu 50ml apa plata
 Glazura spumoasa
  • 70g ciocolata amaruie (55% procentaj de cacao)
  • 100 g smantana lichida
  • 1 lg cacao (22% grasime) (optional)


Cum procedezi:
  Blat
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma ferma cu praful de sare. Adauga zaharul si mixeaza pana cand zaharul este complet dizolvat. Adauga galbenusurile si mai mixeaza 1-2 minute.
4. Amesteca faina cu cacaoa si cu bicarbonatul de amoniu, si cerne-le. Incorporeaza amestecul in 2 transe in ouale batute si mixeaza bine sa nu ramana cocoloase.
5. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata atunci blatul este copt, daca iese lipicioasa mai lasa blatul in cuptor cateva minute).
6. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet inainte de a-l taia in doua felii egale.

Crema de coarne
1. Separa pulpa coarnelor de sambure dandu-le printr-o sita.
2. Pune piureul de coarne impreuna cu 60 g zahar pe foc potrivit cateva minute (pana cand observi ca s-a ingrosat). Lasa sa se raceasca complet inainte de a folosi compozitia.
3. Mixeaza smantana lichida cu 20g zahar pana cand creste in volum si capata consistenta, apoi adauga piureul de coarne si mixeaza pana la inglobarea totala a acestuia.

Crema de frisca si iaurt
1. Pui gelatina la hidratat in 50 ml de apa (daca preferi poti sa pui gelatina la hidratat in smantana lichida) si o dizolvi  pe bain-marie apoi o lasi sa se racoreasca cateva minute.
2. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consistenta. Adauga iaurtul si gelatina dizolvata si omogenizeaza cu mixerul.

Asamblare
1. Pune prima felie de blat pe un platou, intr-un inel pentru torturi, insiropeaz-o, pune jumatate din crema de frisca si iaurt. Intinde apoi intr-un strat crema de coarne si pune deasupra restul de crema alba si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in frigider pentru cel putin o ora (preferabil 3-4).
2. Scoate tortul din frigider, scoate-i inelul si glazureaza-l.

Glazura spumoasa
1. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum.
2. Pune 70g frisca impreuna cu ciocolata intr-un vas cu fund dublu la foc mic. Amesteca pana cand ciocolata se topeste complet, adauga restul de smantana mixata si lingura de cacao (ar fi preferabil sa o cerni in compozitie ca sa nu faca cocoloase cum s-a intamplat la mine :) si amesteca bine. Ia glazura de pe foc si foloseste-o la decorat.

Nota: daca nu doriti o delimitare ce tine de consistenta intre straturile de crema alba si crema de coarne puteti adauga 1lg gelatina dizolvata in crema de coarne.











Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.