Daca ma urmariti pe facebook stiti ca va aratam saptamana trecuta imaginea cu acest tort, dar abia
acum am reusit sa editez reteta. Nu va pot spune decat ca e... e DEMENTIAL. Face parte din categoria dulciurilor simple si bune.
Ingrediente:
Blat:
- 5 oua medii (de la tara am folosit eu)
- 180 g zahar
- 120 g faina
- 20 g cacao
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 50 ml sirop de brad
- un praf sare
- 5 g praf de copt (optional)
Crema:
- 600g smantana lichida (30% grasime- Pilos am folosit eu)
- 250g capsune
- 2 lg zahar
Decor:
- 400g smantana lichida (30%grasime)
- 1 si 1/2 lg zahar
- 3 capsune feliate
- flori de iasomie (optional)
Sirop:
- 80 ml apa plata amestecata cu 20 ml sirop concentrat de capsune
Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si siropul de brad si mixeaza pana la incorporarea acestora (cateva secunde).
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (120 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa si praf de copt, si cerne mixul in compozitie. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava (31 x 12cm) tapetata cu hartie de copt si
introducem in cuptor pentru 30-35 minute, sau pana trece testul
scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta), apoi taie blatul in 5 felii (daca detii un fir de taiat torturi, iar daca nu, taie-l in cate felii vrei).
Crema:
1. Mixeaza smantana lichida rece (mai intai la viteza mica, apoi la viteza mare) cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta.
2. Taie cubulete capsunele spalate,curatate de codite si uscat, si inglobeza-le in frisca.
Asamblare si decor:
1. Pune prima felie pe un platou, insiropeaz-o putin, pune 200 g de crema intinde-o, si procedeaza asa pana cand termini feliile.
2. Mixeaza apoi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si capata consistenta, si inveleste tortul cu ea, apoi oreneaza-l cu felii de capsune si cu flori de iasomie si introdu-l in frigider pentru 4ore.
Nota: 1. Capsunile negatite lasa destula zeama (asta am constatat dupa ce tortul a stat la frigider 4 ore), asa ca ori nu mai insiropati tortul, ori alegeti fructe mai tari.
2. Poti folosi alte fructe de sezon.
3. Daca nu ai sirop de brad poti folosi orice alt sirop iti place.
P.S. E finisat in mare viteza si de aceea nu arata perfect. :)
Absolut superb, salvez sa il fac si eu vreodata.
RăspundețiȘtergereE divin tortul, si minunat prezentat, felicitari!
RăspundețiȘtergereMinunat si ornat senzational! Va pupacim!
RăspundețiȘtergereMinunat!!! <3
RăspundețiȘtergereMinunat arata!
RăspundețiȘtergereWow ce bunatate!
RăspundețiȘtergereRiquísimo pero es que me he quedado maravillada de lo bonita que la has dejado.
RăspundețiȘtergereBesazos.
Hola Alicia! ya se porque se dice que el mundo es un pañuelo jeje
Ștergerebesos
O felie as vrea si eu!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine si cred ca este si delicios. mi-e o pofta as vrea si eu o felie.
RăspundețiȘtergereArata fioarte bine. foto cu felia de tort este bestiala.
RăspundețiȘtergeresalutari