Aceste aperitive vor fi la loc de cinste pe masa de Sarbatori. Le-am facut cu ceva timp in urma si nu
mi-am inchipuit ca vor fi atat de apreciate. As fi facut portie dubla. :))
Blat:
- 5 ouă foarte mari (XL)
- 280 g făină de grâu 000 (Dobrogea am folosit eu)
- 200 ml lapte
- 50 g ulei de palmier/unt topit
- ¼ linguriță ghimbir pudră
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță usturoi pudră
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet
Umplutură și decor
- 650 g brânză din iaurt
- 80 g smântână (20%grasime)
- 1 mănunchi chives/ceapă verde (opțional)
- ¼ lgt sare
- 100 g fistic decojit
Cum procedezi:
Blat
1. Preîncălzești cuptorul la 150 grade Celsius.
2. Separi albușurile de gălbenușuri.
3. Mixezi galbenușurile adăugând puțin câte puțin uleiul de palmier (adus la
temperatura camerei, fluid), ca pentru maioneză. Adaugi laptele și mixezi în
continuare un minut.
4. Cerni făina peste galbenușurile
bătute, adaugi usturoiul, ghimbirul, ¾ linguriță de sare și bicarbonatul stins
cu oțet și mixezi până la omogenizarea completă.
5. Separat mixezi albușurile cu
un praf de sare, până când se formează o
spuma densă (care nu cade din vas dacă îl întorci).
6. Iei 2 linguri de spumă de
albușuri si le încorporezi în compoziția cu galbenușuri apoi înglobezi cu
ajutorul unei spatule întreaga cantitate de albușuri batute în compoziție prin
câteva mișcări fine.
7. Torni compozitia intr-o tava
(cu dimensiunile 35x38cm) tapetată cu hârtie de copt și introduci tava în
cuptor pentr 15 minute. Verifică daca s-a copt introducând o scobitoare în
mijlocul blatului, dacă iese curata înseamna că e copt. Scoate tava din cuptor,
lasă blatul să se racească complet, apoi taie-l in fâșii lungi de 7 cm și late
de 4 cm.
Pentru umplutură
pui brânza împreună cu smântâna și sarea într-un vas și le mixezi (cu un mixer
vertical) până când capătă o consistență fină. Adaugi frunzele de chives tăiate
mărunt și le inglobezi în compoziție cu o lingură/spatulă.
Asamblare
1. Pui umplutura într-un poș cu dui simplu.
2. Așezi
pe un platou un dreptunghi de blat. Sprițezi 3 cerculețe de umplutură pe el,
presari fistic mărunțit, mai pui puțină
umplutura deasupra (ca sa adere următorul strat) apoi pui al doilea dreptunghi
de blat, șprițezi deasupra acestuia umplutura sub formă de cercuri si decorezi
cu fistic mărunțit.
Poftă Bună!
Notă!
Brânza din iaurt o obții punând iaurtul (cca. 2 kg) la scurs într-o
sedilă (minim 14 ore).
Poți inlocui acest tip de brânză cu ricotta sau cu cremă de brânză.
Asa aperitiv sa tot am pe masa de Paste :) Pup si Sarabatori Fericite!
RăspundețiȘtergereMerita incercat! Arata minunat! Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos aperitivul!!!
RăspundețiȘtergere