Tort cu cafea - For The Love Of Coffee

  Inspiratia acestui tort a venit de la cafea, de fapt de la iubirea neconditionata pe ca i-o port. :))
Stateam in dubii daca sa va spun reteta sa nu datorita faptului ca e cam ""ciufulit", fiindca am uitat sa pun intaritorul de frisca in crema :"> (da' voi sa-l puneti musai daca vreti sa stea teapana:). Dar la ce gust are am zis c-ar fi pacat sa nu va impartasesc reteta. L-am scos pe masa si in cateva clipe n-am avut ce sa mai fotografiez. :D

 Ingrediente: 
  Blat:
  • 5 oua mari (L)
  • 200 g zahar tos
  • 60 g faina
  • 40 g cacao
  • 15 g cafea naturala macinata (1 lg cu varf)
  • 3 lg ulei de floarea soarelui
  • 1 praf de sare
 Crema de cappuccino:
  • 800 g smanatana pentru frisca (30 % grasime)
  • 2 lg zahar tos
  • 5 plicuri cappuccino
  • 4 plicuri intaritor frisca
  Sirop:
  • 100 ml cafea tare
  • 30 ml apa 
  • 1 lg zahar
  • Decor
  • cacao
  • boabe de cafea

  Cum procedam:
1. Preincalzim cuptorul la 190 grade celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 60 g zahar, pana cand se deschid la culoare si cresc in volum.
4. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam restul de zahar si mixam pana cand acesta se dizolva iar spuma formata este tare.
5. Turnam galbenusurile batute in albusuri si amestecam cu o spatula, de sus in jos, cu cat mai putine miscari. 
6.  Cernem in compozitie faina amestecata cu cacao in trei transe amestecand usor cu spatula/lingura.
7. Punem cafeaua si omogenizam.
8. Repartizam compozitia in 3 tavi (17 cm diametru) tapetate cu hartie de  copt si introducem in cuptor pentru 35 min, sau pana cand trece testul scobitorii.
9. Dupa ce s-au copt scoatem blaturile la racit pe un gratar.

   Crema:
Amestecam smanatana pentru frisca cu cappuccino si cu inaritorul de frisca si mixam pana cand aceasta creste in volum si devine ferma. 
!!!!Preparati crema in doua transe, jumatate cand asamblati tortul si cealalta jumatate cand il scoateti din frigider pentru a-l finisa.


  Nota: Ati putea adauga in crema gelatina granule hidratata in 80 ml apa si dizolvata la bain-marie. (15g pentru ambele transe de crema, preparata tot in doua transe ca si crema)
 Sirop:
Amestecam cafeaua cu apa si cu zaharul si fierbem 2 minute.
   Asamblare:
1. Punem primul blat, insiropam, asteptam 5 minute, punem 200 g crema de cappuccino, al doilea blat, insiropam, asteptam cateva minute, inca 200 g crema si ultimul blat pe care il vom insiropa. Bagam tortul la frigider pentru cel putin 2 ore.
2. Pregatim a doua parte de crema, scoatem tortul de la frigider si il imbracam cu ea. Pudram cu cacao si punem din loc in loc boabe de cafea, apoi bagam la frigider pentru minim 2 ore.

  P.S.
 Eu folosesc cafea naturala in blat pentru un plus de aroma si de textura, dar daca nu va place o puteti inlocui cu cafea solubila.







Comentarii

  1. In afara faptului ca acest tort arata minunat, nu pot sa nu observ ce poze reusite aveti pe blog. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca e crema cappuccino ma inscriu bucuroasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fooooarte misto! Mai bine ca ai renuntat la intaritor. eu nu folosesc si iese acceptabil frisca! Muuah!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Laura nici eu nu folosesc de regula, dar aici se cere folosit fiindca praful de cappuccino ii schimba consistenta.

      Ștergere
  4. O portie dubla ptr maine dimineata! :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte bun! Mie nu mi se pare ciufulit deloc! Trebuie incercat neaparat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Un deliciu de tort! Dar eu vreau sa vad si felia :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Paula, n-am felie. Am zis ca doar ce l-am scos pe masa si s-a "evaporat" in ritm alert. Speram ca o sa ramana o felie pentru a doua zi sa o fotografiez, dar musafirii n-au avut mila. :))

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.