Stiu... stiu ... iar v-am adus negresa. O sa ziceti ca v-am terorizat cu negresele, dar parcă alatu-i
gustul prajiturii cand ii adaugi si-o ţâră decacao ciocolată. Blatul este asemănător celui de la cea mai buna negresa de post.
gustul prajiturii cand ii adaugi si-o ţâră de
Ingrediente
Blat:
- 430 g faina de grau
- 210 g zahar tos
- 50 g cacao
- 180 g miez de nuca (130 g macinat + 50 g zdrobit)
- 480 ml apa plata/apa minerala carbogazoasa
- 2 lgt bicarbonat de sodiu
- 1 lg otet
- 90 ml ulei
- 4 lg cu varf dulceata de prune (330 g)
Glazura:
- 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)
- 2 lg ulei de floarea soarelui
- Crema de ciocolata:
- 100 g ciocolata
- 140 ml frisca vegetala
Decor:
- 300 ml frisca vegetala
- 50 g aschii de ciocolata amaruie
Cum procedam:
Blat:
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Intr-un vas amestecam faina cu cacaoa, miezul de nuca (macinat si zdrobit) si cu zaharul.
3. Incorporam cu ajutorul unui tel/linguri in ingredientele uscate apa si uleiul. Adaugam apoi dulceata de prune si bicarbonatul stins cu otet si amestecam.
4. Punem compozitia intr-o tava (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt
si introducem in cuptor 30 min, sau pana cand trece testul scobitorii. Scoatem din cuptor si lasam prajitura la
racit in tava.
Glazura:
Int-un vas (pe baie de aburi) punem ciocolata la topit impreuna cu uleiul. Omogenizam compozitia cu o lingura.
Crema de ciocolata:
1. Punem 100 ml frisca vegetala intr-o cratita non-aderenta la infierbantat (aveti grija sa nu dea in fiert), adaugam ciocolata rupta bucati, lasam 2-3 minute apoi amestecam bine, avand grija sa nu ramana bucati mai mari de ciocolata prin crema.
2. Lasam la racit complet (eu am lasat-o pana a doua zi in frigider).
3. Inainte de asamblare o mixam cateva minute impreuna cu 40 ml frisca vegetala.
Asamblare
Taiem prajitura dupa preferinta, apoi glazuram fiecare bucata in parte.
punem crema de ciocolata ingtr-un pos si ornam fiecare bucata de prajitura, deasupra acesteia punem frisca batuta spuma si aschiile de ciocolata.
Pofta buna!
Nota!
In reteta originala prajitura se insiropeaza, dar eu am uitat... :"> In orice caz a fost delicioasa si fara sirop. :)
De data aceasta inspiratia a venit de la bucatareasa vesela Lory, careia ii multumesc. Gasiti AICI reteta originala.
Una este a mea!Pup!
RăspundețiȘtergereDesigur Mihaela! Pup!
ȘtergereAm venit sa iau o prajiturica ca mi-ai facut pofta!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, Rocsy! :-*
Ștergereminunat arata! si cred ca e tare buna!
RăspundețiȘtergereEste Meri! :-*
ȘtergereCe bine arata! Eu nu ma satur niciodata de negrese! M-ai omarat cu ciocolata aceea care curge!!!
RăspundețiȘtergere:) Welcome to the club! Nici eu nu ma vad satula. :">
ȘtergereMa innebunesti! I hate you iar :)))))
RăspundețiȘtergere:))))) Nu stiu de ce, dar avem o presimtire. :P
ȘtergereArata intr-un mare fel! o singura intrebare am scumpa mea, ciocolata nu are lapte? nu e o intrebare rautacioasa, eu nu tin post dar daca o fac si vrea mama sa manance o sa zica ca are lapte de la cioco. ce ciocolata ai folosit? Puup!
RăspundețiȘtergereGabriela, ciocolata amaruie (50-70 % cacao) nu are lapte. Verfica totusi ingredientele de pe ambalaj. ;) Eu am folosit Fin Care de la Lidl. :)
ȘtergereSpor la facut. Pup!
Arată minunat! Nici nu zici că e de post.
RăspundețiȘtergereMerci! :-*
ȘtergereMoamaaa, cum arata!! Beton!!
RăspundețiȘtergereCat de fain ti-a iesit!!! Fur o portie, desi nu tin post..
RăspundețiȘtergereCat de bine arata!!!
RăspundețiȘtergereArata minunat!! Nota 20 pentru aceasta boema de post! Pup
RăspundețiȘtergeremerge si de post :)
RăspundețiȘtergereDe ce apa plata? Pupici . ERIKA
RăspundețiȘtergereErika, nu e musai. Poti pune si apa minerala, insa eu n-am avut si a iesit foarte bine si asa. :)
ȘtergereMultumesc, esti o scumpica, ca de obicei si f prompta !!!!! O incerc chiar acum si-ti comunic rezultatul . Pupicei ERIKA
RăspundețiȘtergereHristos a inviat!!!! Sarbatori fericite!!!! ERIKA
RăspundețiȘtergereBuna ziua! spune-mi te rog ce frisca vegetala ai folosit, caci eu nu stiu nici una care sa nu contina si proteine din lapte?
RăspundețiȘtergereDulcinea am folosit.
Ștergere