Saptamana trecuta am avut motiv de sarbatoare, am implinit cativa anisori de cand am spus "DA"
raspicat si mi-am unit destinul cu jumatatea mea <3<3. Nu se putea sub nici o forma sa sarbatorim fara ceva dulce si cum anul trecut am optat pentru un tort cu sampanie, anul acesta timpul scurt m-a determinat sa fac ceva mai rapid. Vreau sa va zic ca a iesit o nebunie de tort, pe bune. Crema face toti banii, e super-mega-delicioasa si e inspirata de Andie careia ii multumesc. :) :* Am introdus inca doua ingrediente in crema fiindca voiam o cantitate mai maresi fiindca imi era lene sa dau o fuga la magazin :">, dar si asa a iesit tare buna.
Ingrediente:
raspicat si mi-am unit destinul cu jumatatea mea <3<3. Nu se putea sub nici o forma sa sarbatorim fara ceva dulce si cum anul trecut am optat pentru un tort cu sampanie, anul acesta timpul scurt m-a determinat sa fac ceva mai rapid. Vreau sa va zic ca a iesit o nebunie de tort, pe bune. Crema face toti banii, e super-mega-delicioasa si e inspirata de Andie careia ii multumesc. :) :* Am introdus inca doua ingrediente in crema fiindca voiam o cantitate mai mare
Ingrediente:
Blat:
- 5 oua foarte mari
- 180 g zahar
- 150 g faina
- 3 lgt ulei de floarea soarelui
- coaja de la o lamaie
- 80 g boabe de struguri negri (struguri de masa am folosit eu)
- 40 g miez de nuca
Crema:
- 500 g mascarpone
- 250 g ricotta
- 200 g frisca lichida (Pilos)
- 250 g smantana (fina si cremoasa de la Pilos am folosit)
- 3-4 linguri de miere poliflora
- 3 lg sirop concentrat de salcam
- 170 ml apa plata
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile cu 80 g zahar, pana cand se deschid la culoare si
cresc in volum, adaugam cele 3 linguri de ulei si mai mixam 2 minute.
4. Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam apoi 100 g zahar
si mixam pana cand spuma formata devine sidefie, iar zaharul este
dizolvat complet.
5. Incorporam galbenusurile spuma in albusurile batute cu ajutorul unei
spatule de silicon. Facem operatiunea aceasta prin cat mai putine
miscari ca sa nu piarda din volum.
6. Inglobam faina cernuta si coaja de lamaie in compozitie cu ajutorul
spatulei de silicon/ lingurii de lemn tot cu atentie prin miscari
circulare.
7. Repartizam compozitia in 3 tavi (17 cm diametru) tapetate cu hartie de copt. Taiem boabele de struguri in doua si scoatem semintele. Impartim in 2 cantitatea de struguri, si punem boabele in 2 din cele 3 tavi.
8. Coacem miezul de nuca 5 minute la 200°C, il lasam sa se raceasca apoi il punem in cea de-a treia tava.
9. Introducem tavile in cuptor pentru 30-40 minute, pe
raftul din mijloc. Facem testul introducand o scobitoare in mijlocul
blaturilor, daca iese curata => copt.
10. Scoatem din cuptor si lasam blaturile sa se raceasca pe un gratar.
Crema:
1. Mixam frisca lichida pana capata volum si consitenta.
2. Mixam separat mascarponele cu ricotta, smantana si mierea. Adaugam frisca batuta si amestecam.
Asamblare:
1. Punem un blat cu struguri pe platou, il insiropam asteptam 5-10 minute, punem 200 g de crema, blatul cu nuci pe care il vom insiropa, pauza 5 minute, 200 g crema de branza, ultimul blat cu struguri + insiropat si dat la frigider pentru cel putin 2 ore.
2. Scoatem tortul, il imbracam intr-un start subtire de crema. Punem restul de crema intr-un poche cu sprit simplu si spritam un rand vertical de crema. Luam o lingurita/spatula si intindem spre dreapta fiecare punct de crema, punem iar un rand de puncte si intidem cu coada linguritei spre dreapta. Procedam asa pana cand terminam de decorat. Introducem tortul in frigider 12-24 ore sau macar pentru 3-4 ore daca n-aveti rabdare.
Reteta originala de crema o gasiti AICI.
La multi multi ani fericiti sa aveti tortul arata superb daca e si cu nuca e si mai bine, mai e si inalt super, crema sta bine intre straturi nu e moale?inca o data multa fericire sa ai.Gabriela.
RăspundețiȘtergereGabriela, iti multumesc! Crema sta bine intre straturi, nu aluneca si nu e prea moale. Daca vrei sa ramana mai tare poti renunta la smantana.
ȘtergereLa multi ani plini de iubire va doresc. Tortul este foarte, foarte frumos. Bravo!
RăspundețiȘtergereMultumim Rocsy! Pup
ȘtergereWaw ce combinatie! trebuie sa fie bestial!! foarte frumos decorat tortul!
RăspundețiȘtergereTe invit sa publici retetele tale in comunitatea google+ Comer Especial https://plus.google.com/u/0/communities/107450020436626483665
un salut
http://eniskitchen.blogspot.com.es/
Multumesc Eniko, voi onora invitatia cat de curand.
ȘtergereLa mulți ani împreună! Îmi place tortul! Pare super-mega delicios.
RăspundețiȘtergereMultumim Alina! Chiar este. :)
Ștergerecat de bine arata, gustul nu poate fi decat delicos!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
ȘtergereFoarte tare. Foarte tare. Ce sa mai zic, nu mai zic nimic decat ca ma bucur tare mult ca ai incercat crema, stiam io ca o sa fie hit :)
RăspundețiȘtergereMultumesc de vizita si pentru reteta Andie! E intr-adevar hit. ;)
ȘtergereWow cum arata!!!!Superb!
RăspundețiȘtergereMultumesc.
ȘtergereMulti ani inainte, Alina! Sa fiti sanatosi si fericiti! Tortul este...senzational, felicitari pt bunaciunea asta! Muah!
RăspundețiȘtergereMultumim Laurici! Pup
ȘtergereLa multi ani fericiti impreuna!! O nebunie de tort, foarte potrivit si elegant pentru o aniversare in doi ;-)
RăspundețiȘtergereMultumim Liana! >:D<
ȘtergereCe bine arata, Alina! <3
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere, fata frumoasa! Pupici
ȘtergereLA MULTI ANI !!!!! Sa-l repeti si peste 50 ce ani.... Si acum o intrebare: blaturile nu-mi incap toate odata la copt, nu se lasa compozitia? Sau cum trebuie de procedat? Multumesc! RV
RăspundețiȘtergereMultumim!
ȘtergereN-am avut problema aceasta. Desi aerul ar avea efect asupra compozitiei...le poti baga pe rand daca n-ai cum altfel, sau poti imparti din start ingredientele pentru 3 portii (o sa fie mai greu cu ouale, eventual pui 6 oua medii ;).
La multi ani frumosi drepti! Tortul e superb si bun!
RăspundețiȘtergereTare-mi place tot ce gatesti! >:d<
Multumim pentru urari, Gaby!
ȘtergereIti multumesc pentru vizita, inseamna tare mult! :X