Tort cu crema de prune

   Un tort deloc sofisticat, facut pentru mama mea prin luna septembrie. :)  Ca si restul dulciurilor
facute pentru familie, s-a "evaporat" rapid  de pe farfurie. :)


   Blat
  • 5 oua foarte mari (xl)
  • 12 lg cu varf zahar tos
  • 6 lg cu varf faina
  • 50 g cacao
  • 2 lg ulei
  • 1 praf de sare
  • optional 1 lgt rasa praf de copt 
 Crema 1
  • 350 g prune2 lg zahar
  • 260 g marshmallows
  • 400g frisca lichida 
  • 2 lgt zahar
  Crema 2
    Sirop
  •  50 ml sirop concentrat de capsune
  •  150 ml apa plata

     Cum procedam:
     Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 2 lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 6 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.
    Crema 1

1. Punem prunele spalate si curatate de samburi impreuna cu zaharul intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min,  dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem prunele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallow pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 2 lgt zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de prune bine racita.

    Crema 2
Mixam frisca lichida cu zaharul apoi o incorporam cu o spatula in crema de mascarpone si ciocolata.
    Asamblare
   Feliem blatul racit, punem o felie din blat intr-un inel pentru torturi, o insiropam, punem jumatate din crema de prune (crema 1), apoi a doua felie, insiropam, punem restul de crema 1 apoi ultima felie de blat. O insiropam si introducem in frigider pentru 2-3 ore.
   Scoatem tortul de la frigider, scoatem inelul si apoi il imbracam in crema 2 si introducem in frigider pentru cel putin 4 ore.

S-aveti pofta!




Comentarii

  1. Ce crema interesanta! Prune si marshmallows... super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mamaaaa ce as savura o feliuta...Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar trebuie incercat, o combinatie interesanta....FELICITARI buna idee!

    RăspundețiȘtergere
  4. Marshmallow si prune? Foarte bun! Arata tare bine!!! O sa-l visez la noapte!:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Vad ca esti specialista in torturi :) Foarte fain!

    RăspundețiȘtergere
  6. Umm!! ce bun, nu refuz o portie...generoasa! ce bine arata!!
    un salut

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti vine sa mori langa el:)))) Dar de unde marshmallow????? Il pot inlocui cu altceva???? Mi ai facut pofta cu torturile tale delicioase. PUPICI
    Mona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Marshmallow gasesti la Lidl, Kaufland si Profi. Daca nu le gasesti sub denumirea de Marshmallows, la Lidl spre ex,. se gasesc si sub denumirea de Cocktail Mallow.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.