Tort etajat cu mascarpone, ciocolata, visine si zmeura

  V-am mai povestit cum sta treaba cu comenzile aici, acum insa a venit randul fiica-mii sa dea
comanda de tort pentru ziua ei. Ceva mai simandicoasa ca fii-miu mi-a cerut tort etajat, cu doua tipuri de blat, cu doua umpluturi diferite si cu culori diferite. :) Nu puteam face altceva decat sa ma conformez cerintelor ei.
    Poze cu sectiune nu am pentru ca a fost o zi cu atatea peripetii incat nu s-a mai gandit nimeni la sectiune. :))

   Ingrediente:
   Blat 1:
  • 5 oua mari
  • 160 g zahar tos
  • 150 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 150 g faina
  • 6 g praf de copt
  • 50 g cacao
  • un praf de sare
    Blat 2
  • 3 oua mari
  • 120 g zahar
  • 100 g faina
  • 50 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 1 lgt extract de vanilie
  • 1 lgt praf de copt
  • un praf de sare
   Crema de mascarpone si ciocolata alba
  • 150 g frisca lichida (Pilos)
  • 200 g ciocolata alba
  • 1 galbenus mare
  • 250 g mascarpone
    Crema de mascarpone si ciocolata neagra
  • 200 g ciocolata
  • 300 g frisca lichida (Pilos)
  • 250 g mascarpone
  • 3 galbenusuri mari
    Crema de zmeura
  • 175 g zmeura
  • 4 lg zahar
  • 160 g marshmallows
    Crema de ciocolata cu visine
  • 275 g frisca lichida (Pilos)
  • 200 g ciocolata neagra (55% cacao)
  • 1 lg cacao
  • 150 g dulceata de visine
    Sirop
  • 40 ml sirop concentrat de visine + 200 ml apa plata (pentru blatul 1)
  • 30 ml sirop concentrat de salcam + 150 ml apa plata (pentru blatul 2)
    Decor:
  • zmeura

Cum procedam:

    Blat 1.
1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 80 g zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam uleiul, laptele, faina amestecata cu praful de copt si cacao si mixam pana la incorporare acestora.
4. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam restul de zahar si mixam pana cand spuma este tare iar zaharul s-a topit.
5. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula.
6. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (22 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 40-50 min. Faceti testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar.

   Blat 2
   Pentru a prepara al doilea blat procedam la fel ca la primul cu o singura diferenta, in loc de cacao adaugam esenta de vanilie. Punem compozitia intr-o tava rotunda (17 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Din nou, pentru siguranta facem testul scobitorii.
   Crema de mascarpone si ciocolata alba
1. Punem 100 g frisca lichida intr-o cratita non-aderenta pe foc mic. Cand este fierbinte (dar fara sa fi dat in clocot) oprim focul si punem ciocolata alba rupra in bucati. lasam 1 minut si apoi invartim pana cand se topeste.
2. Punem galbenusul cat compozitia este inca fierbinte si omigenizam. Compozitia obtinuta o dam printr-o sita si apoi o lasam sa se raceasca complet.
3. Mixam mascarponele cu 50 g frisca lichida si il adaugam compozitiei racite si introducem in frigider min 4 ore.
Modul de preparare a cremei de mascarpone si ciocolata neagra este  acelasi ca si la cea de ciocolata alba.

   Crema de zmeura:
Atentie!!! Aceasta crema o preparam in momentul in care asamblam tortul. 
1. Punem zmeura impreuna cu zaharul pe foc mic intr-o cratita non-aderenta si lasam pana cand totul se transforma intr-un sos gros (ca in imagine).
2. Punem marshmallows-urile si amestecam pana la topirea completa a acestor insistand cu o spatula pe fiecare.

    






 








   Crema de ciocolata cu visine:
1. Punem frisca lichida intr-o cratita non-aderenta, la foc mic pana cand se inferbanta.
2. Oprim focul, punem ciocolata rupta in bucati mici, lasam 2 minute apoi amestecam energic, pana la topirea completa a acesteia.
3. Dupa ce s-a racit o bagam compozitia in frigider pentru 4 ore.
4. Scoatem compozitia, o mixam pret de cateva minute, pana cand se deschide la culoare, adaugam visinele si amestecam cu o lingura.

   Asamblare:
Asamblam blaturile separat.
1. Incepem cu cel negru feliindu-l.
2. Punem pe un platou, intr-un inel pentru tort o felie de blat, o insiropam cu 1/3 din siropul de visine, punem jumatate din crema de ciocolata cu visine, a doua felie, insiropam, restul de crema cu visine si ultima felie pe care o vom insiropa.
3. Bagam blatul in frigider pentru 1-2 ore.
4. Scoatem apoi inelul, punem la distanta de 5-10 cm de margine 4 betisoare/paie pe care le vom taia la nivel si care au rol in sustinerea blatul urmator.
5. Imbracam blatul in crema de mascarpone si ciocolata neagra si il bagam in frigider pentru cel putin 2 ore.
6. Blatul alb il feliem, apoi il montam intr-un inel pentru tort, punand prima felie, o insiropam putin, jumatate din crema calda de zmeura, a doua felie, insiropam, punem restul de crema de zmeura si ultima felie pe care o vom insiropa apoi il bagam in frigider pentru 1-2 ore.
7. Scoatem inelul si imbracam in crema de mascarpone si ciocolata alba doar marginea tortului. Dam la frigider minim 1 ora.
8. Punem blatul alb deasupra celui negru cu grija, apoi il imbracam in restul de crema si il finisam.
9. Il bagam din  nou in frigider pana in momentul in care il vom servi.
  Pofta buna!









Comentarii

  1. ca n are nimic de lipseste sectiunea, pai mascarpone, ch, ce sa mai, aferim pentru reteta, eu am luat o, nu se stie niciodata, ca si eu am, doua fete :)
    plus prezentarea cu milieul crosetat, super.
    aurelia

    RăspundețiȘtergere
  2. L a multi ani si sa fie fericita in viata , tortul arata bine si cred ca a fost si bun bun, ai mai gasit zmeurica proaspata ,si te intreb ceva,unde pot gasi minunile astea mici si albe,sa dea naiba daca le pot depista vreodata,ce fel de frisca folosesti ca eu am o mare problema cu frisca asta,inca o data tortul e si bun si frumos.o zi faina sa ai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru urari!
      Zmeurica proaspata inca mai am la tara, iar frisca folosesc mereu marca Pilos, de la Lidl si marshmallows-urile tot de acolo le achizitionez. Acum nu stiu daca mai sunt din astea albe, dar sigur gasesti colorate la punga de 300g cu numele Cocktail mallow.
      Hugs!

      Ștergere
  3. La multi ani frumosi pentru fata ta...Tortul este, cum sa zic eu, mult prea bun, prea grozav..Felicitari pentru toata munca depusa. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Wow, este superb! Si cred ca-i mega delicios...yuuum :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Super bun si delicios!
    Multi ani fericiti,cu muuuulta sanatate!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow, ce deliciu ai facut aici! Arata demential, iar gustul cred ca e pe masura!

    RăspundețiȘtergere
  7. La mulţi ani ficei tale! Tortul arată minunat!

    RăspundețiȘtergere
  8. multi ani cu sanatate! sa fiti mandri de ei si sa aveti mereu putere si bucurii in viata! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi se pare absolut normal ca o d-ra sa fie pretentioasa, zic eu ca 'posesoare' a unui exemplar de acest gen:)
    A avut un tort pe masura pretentiilor! Sa-ti traiasca sanatoasa si mami sa faca cat mai mute etaje:)

    RăspundețiȘtergere
  10. La multi ani, sa-ti traiasca printesa, sa fie sanatoasa si fericita!! Super tort i-ai facut, arata grozav de bine...ce-as mai fi infulecat si eu o felie ;-)) puup

    RăspundețiȘtergere
  11. Uaaauuuu cum arata ! Un adevarat deliciu !!! :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. La multi ani ficei tale! Sa fie sanatoasa si sa aveti numai bucurii. Tortul arata super si cu atatea arome cred ca-i un deliciu.

    RăspundețiȘtergere
  13. la multi ani!arata fantastic iar compozitia este tare delicioasa. imi place!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. La Multi Ani micutei! Tortul arata super!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Un tort minunat pentru o zi speciala, iar dupa ingrediente cred ca a fost un rasfat. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  16. Va multumim pentru urari!
    Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  17. bine mai arata, foarte reusit si colorat, o combinatie excelenta si savuroasa, un deliciu ce merita gustat oricand si cu oricine si foarte desavarsit ;)

    RăspundețiȘtergere
  18. imi spuneti va rog ce dimensiune imi trebuie la tavi pt blaturile de tort ??foarte frumos si sunt sigura ca si gustos. Multumesc anticipat ,Ofelia !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.