Tarta cu zbarciogi


    Zbarciogii (Morchela esculenta) sunt ciuperci foarte apreciate si utilizate in bucataria franceza. De
regula sunt asociati cu diferite tipuri de carne: de vita, iepure sau pui,  dar eu am ales sa ii combin cu branza. Daca va plac aceste ciuperci, cu siguranta stiti despre ce vorbesc si veti aprecia aceasta combinatie. N-am inteles totusi de ce sunt atat de cautate... Desi sunt mare amatoare de ciuperci, acestea nu m-au impresionat. ;) Data viitoare voi face tarta cu ciuperci pleurotus, in opinia mea sunt mult mai gustosi decat zbarciogii. :P

Baza
  • 100 g tarate fine de grau
  • 20 g quinoa expandat
  • 1 lgt tarate psyllium
  • 400 g iaurt natural  
  • 175 ml lapte


   Umplutura
  • 215 g iaurt
  • 100 g branza din iaurt
  • 2 oua organice
  • 210 g zbarciogi taiati
  • 1/8 lgt sare


   Cum procedam:
1. Preincalzim cuptorul la 200°C. 
2. Pentru baza amestecam bine toate ingredientele. Tapetam o tava cu diametrul 21 cm cu hartie de copt, punem compozitia si o nivelam cu ajutorul unei linguri.
3. Introducem tava in cuptor pentru 10 min.
4. Spalam zbarciogii si ii fierbem 15 minute in apa clocotita, ii scoatem apoi intr-o sita si ii lasam la scurs.
5. Preparam umplutura mixand branza cu iaurtul, sarea si ouale batute. Incorporam in umplutura cu ajutorul telului sau a unei spatule, zbarciogii taiati. 
6. Scoatem tava din cuptor, punem umplutura si introducem din nou in cuptor pentru inca 10 minute la 190°C.
7. Scoatem iarasi tava din cuptor, punem zbarciogii intregi si introducem pentrua treia oara tava in cuptor, timp de 20 min la 190°C.
8. Dupa ce scoatem din cuptor lasam sa se raceasca complet in tava, introducem in frigider pentru cateva ore si abia cand servim o ornam cu ceapa verde si/sau rosii cherry. 

   Nota!
  Aveti grija la ce culegeti sau cumparati pentru ca sunt unele ciuperci (ale genului Gyromitra) care seamana cu zbarciogii, dar sunt toxice. :) 
  Puteti folosi orice alt tip de ciuperci.  

 



 


Comentarii

  1. Nu cred că am mâncat vreodată zbârciogi. De regulă, prefer ciupercile din magazin, mi-e frică să consum din acelea care se găsesc în pădure. Excepție fac însă hribii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi stiam cate ceva despre ei, n-am mancat pana acum. In zona in care am crescut n-am intalnit niciodata. :) Frica n-am ca sunt "neam de buretar" vorba mamei. :)) Aveam 4-5 anisori si stiam care ciuperci sunt bune si care nu. ;)

      Ștergere
  2. Nici ca se putea mai delicios de atat :) arata tare bine !!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am venit sa vad zbarciogii! Foarte interesanta tarta ta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce fruimos arata tarta, minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce faina ti-a iesit! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi plac mult ciupercile dar nu am vazut nici in piata nici in supermarket acest soi de ciuperc. Trebuie sa fie un deliciu. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sara, noi i-am cumparat din Suceava! Aceste ciuperci se gasesc numai in lunile aprilie-mai, cresc in paduri de foioase si conifere.
      Pup

      Ștergere
  7. Buna ziua
    Am gasit articolul cautand retete cu ciuperci, de ceva vreme am redescoperit ciupercile de padure, arata foarte bine aceasta tarta dar trebuie sa aveti mare grija cu ciupercile, cele care le-ati folosit se numesc Verpa Conica, acestea fac parte din familia Morchela si chiar contin o mica cantitate de otrava care dispare o data ce sunt gatite, am mincat si eu aceste ciuperci dar pot crea discomfort celor cu un stomac mai sensibil.
    Numa bine si spor la gatit
    http://en.wikipedia.org/wiki/Verpa_conica
    http://en.wikipedia.org/wiki/Morchella_esculenta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru indrumare, dar din fericire cand eram in facultate am facut un curs de micologie. ;) Asa ca daca te uiti la palaria zbarciogilor si la cea a Verpei conica vei observa ca difera.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.