Painea este un aliment nelipsit de pe mesele romanilor. Stiti deja ca imi place sa fac paine, dar spre rusinea mea n-am mai facut de cateva luni :">, timpul m-a obligat sa renunt la acest act frumos. Sper
ca imi voi relua cat de curand activitatea pe acest palier. Pana atunci, va las una din ultimele retete experimentata cu mare succes pe mebrii familei. ;)
Ingrediente:
- 1100 g faina (+ extre pentru modelat)
- 40 g drojdie
- 800 ml apa calduta
- 3 lg ulei
- 70 g seminte floarea soarelui
- 30 g seminte de in
- 100 g mei decorticat
- 1 lgt zahar
- 1 lgt sare
- 50 ml apa amestecata cu un varf lgt sare
Cum procedam:
1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si cu 3 lg de faina. Lasam la dospit 20 min intr-un loc caldut, lipsit de curenti.
2. Preincalzim cuptorul la 190°C.
3. Amestecam 1000 g faina cu sarea, semintele, meiul decorticat, maiaua si uleiul. Framantam bine adaugand restul de faina.
4. Lasam aluatul la dospit 1 h - 1.30 min, intr-un loc caldut si lipsit de curenti.
5. Dupa ce a dospit formam cilindri si/sau chifle pe care le vom lasa la dospit in tava tapetata cu hartie de copt inca 15-20 min.
6. Introducem in cuptor penru 45 - 50 min, in ultimele 3 minute marim temperatura la 220°C.
7. Dupa ce scoatem din cuptor, ungem cu apa, acoperim cu un prosop si lasam asa pana cand se raceste complet.
Luam si noi un colt, arata tare bine!
RăspundețiȘtergereCe buna o mai fi!
RăspundețiȘtergereFoarte frumusele painici!
RăspundețiȘtergereCe painica buna!
RăspundețiȘtergereArata minunat!Parca simt mirosul placut de paine calda!!!
RăspundețiȘtergereFoarte buna, parca simt deja mirosul de paine calda :)
RăspundețiȘtergerecred ca e delicioasa :). Mie mie se pare mai sanatos sa pun si cateva linguri bune de tarate de grau :)
RăspundețiȘtergereDaca vreti sa o vedeti ... http://cioplitdintr-obucata.blogspot.fr/2016/01/lingurita-cu-buha.html
Numai bine!