Prajitura cu portocale


    Am ramas restanta cu niste retete facute mai demult. Sper ca nu va fi cu suparare pentru nimeni daca vin cu o prajitura pe care am facut-o ....hat, hat, tocmai de Craciun. Din pacate nu arata asa de grozav, pentru ca din cauza caldurii, ambalarii si transportului, glazura nu a facut fata, dar va asigur ca aromele si pufosenia te imbie sa mai ceri o bucata. :P


   Blat
  • 5 oua (marimea XXL)
  • 110 g zahar tos
  • 100 g zahar brun
  • 215 g faina de grau
  • 25 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • 25 ml ulei de palmier
  • zeama de la o portocala
  • coaja de la 2 portocale

   Sirop
  • 100 ml apa
  • 1 lg zahar tos
  • 1 portocala

   Glazura
  • 300 g zahar
  • 200 ml apa
  • 2 lg miere poliflora
  • 3 lg cacao

 Cum procedam:

  Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam abusurile de galbenusuri.
3. Batem albusurile cu 110 g zahar tos, pana cand zaharul se dizolva.
4. Batem galbenusurile cu zaharul brun, pana cand isi maresc considerabil volumul.
5. Inglobam in galbenusuri uleiul de palmier si sucul de portocala.
6. Incorporam albusurile spuma in galbenusuri, usor, cu ajutorul unei spatule.
7. Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt. Incorporam ingredientele uscate, putin cate putin, in cele umede folosind o spatula de silicon. In final inglobam si coaja de portocala.
8. Punem compozitia intr-o tava (32 x 22 cm) tapetata cu hartie de copt. Introducem in cuptor timp de 30-40 minute. Faceti testul scobitorii, daca iese curata inseamna ca blatul e copt.

   Sirop
1. Punem apa amestecata cu zaharul si portocala taiata in felii la fiert pentru 5-8 min.
2. Oprim focul, punem coaja de portocala si o lasam in  sirop pana cand acesta se raceste.

 Pentru glazura am folosit aceasta procedura descrisa aici.  Daca nu vreti sa va complicati prea tare puteti folosi o glazura simpla de ciocolata.

  Asamblare:
    Dupa ce s-a racit, taiem prajitura (7x8 cm), o insiropam (eu am pus cate 1 lg de sirop pentru fiecare bucata, voi puteti pune cat preferati) si apoi o glazuram.





Comentarii

  1. Buna dimi..Servesc o prajiturica buna de la tine si ma duc la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  2. Prajiturile cu cacao si portocale sunt dementiale, preferatele mele! Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ai retete mininate as vrea sa te intreb daca nu te superi pot sa pun ulei normal de floarea soarelui succes in continuare prajitura trebuie sa fie fff gustoasa cu drag ely

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ely nu e nici un fel de problema daca folosesti ulei normal, poti folosi chiar si unt.

      Ștergere
  4. Biochimistule,ai plesnit-o!Arata super!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu zic ca arata foarte bine si eu am avut o browie pe care tare greu am fotogarfiato dar a fost tare buna, cred ca si parajitura ta la fel,greu de pozat buna la mancat, mie mi-o place!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Glazura a fost problematica, din cauza ca s-a topit si astfel s-a dus si aspectul dorit, dar a fost tare gustoasa.

      Ștergere
  6. De aratat arata extraordinar, si sunt convins ca aceasta combinatie cu portocala este delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu pot sa spun decat: minunat! Blat de cacao cu portocale=love. Abia astept sa o fac si eu. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mmm, negresa cu portocale nu am mai mancat de mult...tare aromata, merge cu o cafea buna ;-) pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Mmm... ce pofta mi-ai facut..
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.