Tort cu afine si mure



   Dragilor va invit la o felie generoasa de tort. Pe acesta l-am facut undeva pe la inceputul lunii august cu ocazia reintalnirii rudelor de la Bucuresti. Nu l-am facut foarte dulce deoarece unele persoane au
probleme cu glicemia :D ... A iesit tare bun si n-am facut decat o singura poza (si aia nereusita) cu el intreg :)

Ingrediente:

Blat:
100 ml lapte
100 g ciocolata
40 g unt nesarat
8 oua
1 1/2 cana zahar
2 cani faina
8 g praf de copt
1 lg esenta rom

Crema:
500 g iaurt
200 ml smantana pentru frisca
40 picaturi indulcitor natural
10 g gelatina
1 cana de afine
1 cana de mure

Sirop:
1 1/2 lg sirop de capsune dizolvat in 300-350 ml apa

Decor:
200 g ciocolata topita cu 3 lg de lapte
1 nectarina feliata
200 ml de frisca lichida


Cum procedezi:

Blat:
1. Topiti ciocolata impreuna cu laptele si untul pe baie de abur.
2. Separati albusurile de galbenusuri. Albusurile le bateti cu 1 cana de zahar, iar galbenusurile cu 1/2 cana zahar.
3. Turnati compozitia de la pasul 1 in galbenusuri si amestecati. Cerneti faina  si praful de copt in compozitie, adaugati si esenta de rom si mixati bine.
4. Puneti mixul de la pasul 3 in albusuri si omogenizati cu o paleta de jos in sus.
5. Turnati compozitia intr-o tava (26 cm) tapetata cu hartie de copt si dati in cuptorul preincalzit primele 5 min la 220 °C, reduceti apoi focul la 190 °C si mai lasati 50 min. Verificati totusi cu o scobitoare ;) si daca mai e nevoie mai lasati.

Pentru crema bateti smantana pana capata consistenta. Amestecati cu iaurtul, indulcitorul si cu gelatina hidratata (conform instructiunilor de pe ambalaj).

 Asamblare:
  Dupa ce s-a racit complet taiati blatul in 4. Pregatiti tava in care ati copt blatul, punand folie stretch. Puneti in tava primul blat, insiropati, puneti un strat de crema si 1/2 din cantitatea de afine, deasupra lor mai puneti putina crema. 
     Puneti al doilea blat deasupra, insiropati, puneti putina crema, un strat  de mure si incheiati cu crema. Continuati pana terminati cu blaturile. Dati la frigider minim 4 ore, ideal pana a 2-a zi.
 
  Rasturnati tortul pe un platou si apucativa de ornat :P Eu am intins ciocolata topita intr-un mod mai neglijent, iar pe margine am pus frisca batuta... Cu frisca de pe margine am cam dat-o in bara :D pentru ca nu mai capata consistenta am decis sa-i adaug 2 lgt de amidon.... BAAAD IDEEA... La gust e buna dar aspectul e putin rugos :D Faceti o floricica din felii de nectarina.
 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.